Pe 18 noiembrie 2017, pe un teren de lângă localitatea Mărăşeşti, Vrancea, aveau loc primele plantări din proiectul Parcul Memoriei Naţionale. În onoarea celor 335.000 de soldaţi români căzuţi pe fronturile Primului Război Mondial, urmau să fie plantaţi 335.000 de stejari pe o suprafaţă de 75 de hectare. Un mort de război, un arbore.
Proiectul de la Mărășești a fost finanţat de Guvernul Mihai Tudose, prin H.G. 560/2017. Consiliul Judeţean Vrancea este coordonatorul proiectului, având drept parteneri postul TV Antena 3, Ministerul Apărării Naţionale, Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Agricultură.

Prin H.G., Guvernul Tudose i-a permis CJ Vrancea să nu restituie 4,2 milioane de euro, rămaşi necheltuiţi, din totalul banilor alocaţi pentru activităţile dedicate Centenarului. Din suma de 4,2 milioane de euro, 700.000 de euro au fost repartizaţi pentru amenajarea Parcului Memoriei Naţionale – RoMândria.
Seceta, stinsă cu ploaie de bani
Primele plantări au fost realizate cu ajutorul a mii de voluntari. Deoarece 120.000 din cei 162.000 de puieţi plantaţi în primele etape s-au uscat, preşedintele de atunci al CJ Vrancea, Marian Oprişan, a dat vina pe secetă. Apoi, în noiembrie 2018, a anunţat că va încredinţa restul plantărilor unei firme specializate.

Licitaţia lansată de CJ Vrancea a fost câştigată de asocierea Terra Silva SRL şi Terra Forest SRL, firme din judeţul Dolj, controlate de Iulian Ionică Băcioiu şi Gheorghe Sandu. Contractul, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de euro, vizează amenajarea şi întreţinerea Parcului Memoriei Naţionale până în 2024.

Însumând, rezultă că 2,4 milioane de euro, bani publici, a costat, până acum, acest parc. Un pui de stejar din pepiniera Romsilva e 1 leu, 0,2 euro. Aşadar, 335.000 de pui de stejar înseamnă cam 67.000 de euro. La aceste costuri se adaugă cele de amenajare și întreținere.
„Pe aici se trece!”
Firmele doljene au primit, prin încredinţare directă, şi misiunea de a pune un gard împrejmuitor, din sârmă ghimpată. Gardul a costat şi el, conform datelor din SEAP, în jur de 63.000 de euro.

Cum arată acum parcul de lângă Mărăşeşti? Ca după război. Pe fiecare rând, au rămas în picioare câte doi-trei puieţi de stejar. Ici, colo, s-au înălţat şi arbuşti sălbatici.
<strong>Poarta parcului stă larg deschisă, iar pe brazdele care delimitează rândurile se văd urme de copite. Parcul pare lăsat de izbelişte, la mila vremii şi a turmelor. Nici o diferenţă între suprafaţa plantată şi câmpul din apropiere.</strong>

În vara anului trecut, după ce Libertatea a prezentat starea dezolantă a parcului, Terra Silva SRL şi Terra Forest SRL au replicat că „în prezent ne aflăm în primii doi ani de la iniţierea procedurii de plantare, atunci când se formeză sistemul radicelar, iar în acest moment dezvoltarea puieţilor este în parametri de reuşită”.
COMUNICAT PRESADeocamdată, situația e aceeași. Atât reţine istoria din acest Parc al Memoriei Nimănui.
