Reguli obligatorii de transparenta salariala la nivel european pentru a combate discriminarea in functie de sex

2 luni in urmă 2

Comisia Europeana vrea sa puna capat diferentelor de salarizare dintre femei si barbati. Astfel, intentia este de a prezenta un plan cu reguli obligatorii pentru statele membre pentru a combate discriminarea pe baza de sex, relateaza Politico.

Ideea din spatele propunerii este de a le oferi angajatilor acces la informatiile privind grila de salarizare a companiei, datele urmand sa fie defalcate pe tipul muncii si sex, si de a-i forta pe angajatori sa remedieze diferentele de plata in cazul unor posturi similare.

Introducerea unor reguli obligatorii privind transparenta salarizarii a fost una din politicile prioritare anuntate de presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prima femeie aflata in fruntea executivului UE, care a promis sa le introduca in primele 100 de zile de la preluarea functiei.

Planul, prezentat pe 4 martie

Comisia intentioneaza sa prezinte planul in 4 martie, aproape un an mai tarziu.

Documentul obtinut de jurnalistii de la Politico afirma ca "diferenta de gen in salarizare" (gender pay gap) - definita drept diferenta de salarizare intre barbati si femei pentru aceeasi munca - ramane in medie de 14,1% la nivelul UE si ca "transparenta salarizarii permite muncitorilor sa depisteze si demonstreze posibile discriminari pe baza de sex".

In prezent doar 10 tari membre ale blocului comunitar au adoptat legi privind transparenta salarizarii: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Portugalia si Suedia.

Alte doua, Irlanda si Olanda, analizeaza ideea.

Dovezile privind eficacitatea unor asemenea politici sunt limitate dar o cercetare efectuata in Danemarca in 2006 a aratat ca introducerea legii privind transparenta salarizarii a dus la diminuarea diferentelor salariale intre femei si barbati cu 13%.

Propunerea Comisiei va include mai multe obligatii pentru companii si le va oferi salariatilor dreptul de a cere ca angajatorul sa le furnizeze informatii despre nivelul veniturilor in comparatie cu cel realizat in alte firme pe un post similar, informatiile urmand sa fie defalcate in functie de sex.

Ea ar interzice de asemenea angajatorilor sa le ceara candidatilor informatii privind nivelul veniturilor realizate la locul de munca actual in timpul interviului de angajare. De asemenea ar fi instituita obligatia publicarii salariului oferit pentru un post inainte de interviu.

Obligatii pentru companiile care au peste 250 de angajati

Tarile UE ar fi obligate sa stabileasca instrumente care sa clasifice valoarea muncii in functie de criterii precum abilitatile, educatia, tipul sarcinilor si randamentul din timpul programului de munca pentru a ajuta angajatorii sa creeze sisteme de salarizare neutre fata de sex.

Companiile cu peste 250 de angajati ar fi obligate sa ofere informatii detaliate cu privire la diferenta de gen in salarizare insa propunerea stipuleaza ca guvernele statelor membre ar putea decide sa colecteze centralizat datele "pentru a limita posibila povara" a raportarilor pentru angajatori.

In cazul in care o companie va inregistra o diferenta mai mare de 5% intre salariile femeilor si barbatilor ce efectueaza aceeasi munca, angajatorul va fi obligat sa faca o "evaluare comuna a platilor" cu reprezentantii muncitorilor si sa corecteze diferentele, potrivit propunerii.

Angajatorii resping ideea ca diferentele de salarizare s-ar datora discriminarii, afirmand ca acestea sunt cauzate de alti factori precum segregarea pietei muncii si se opun introducerii unor raportari obligatorii privind salariile.

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar
ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei
Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau
De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii
Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă