Reguli de bună purtare la restaurant

1 săptămână in urmă 22


Bunele maniere și reguli de bună purtare la restaurant sunt importante de știut atât de copii, cât și de adulți. Fie că mergem la restaurant cu familia ori prietenii, fie că luăm cina cu parteneri de afaceri sau colaboratori, e bine să ținem cont măcar de câteva reguli de bună purtare.


Reguli de bună purtare la restaurant


Indiferent dacă ai fost invitat la o cină sau tu ești cel care lansează invitația, să-ți perfectionezi manierele la masă este o idee bună. A avea maniere la masă poate lăsa o impresie grozavă asupra colegilor sau colaboratorilor și îi va ajuta pe toți să se simtă bine și confortabil în timp ce se bucură de masa.


Am întocmit o listă de lucruri de reținut la masă, astfel încât să vă puteți bucura de mâncare delicioasă și de momente distractive cu prietenii și membrii familiei.


Deși bunul simț este adesea cel mai bun ghid al tău, următoarele sugestii te vor ajuta în ceea ce privește acele reguli de bună purtare la restaurant:


Reguli de bună purtare la restaurant pentru recepții și evenimente


Este important să știi care sunt bunele maniere, fie că iei prânzul sau cina la restaurant, stând la o masă, fie că mergi la anumite evenimente cu bufet suedez ori altfel de servire.


Păstrați cel puțin o mână liberă. Dacă stați în picioare, aveți doar o băutură sau mâncare într-o mână, niciodată ambele. Țineți o băutură în mâna stângă, astfel încât să aveți o mână liberă și curată pentru a oferi o strângere de mână fermă, atunci când este cazulPuteți mânca și bea în timp ce stați, dar dacă este pur o întâlnire de socializare, e recomandat să stați în picioare și să salutați.Nu uitați să vă prezentați gazdei/organizatorului și nu întrerupeți conversațiile.Evitați să vă apropiați de două persoane implicate într-o conversație profundă. Așteptați până când este o pauză pentru a vă putea prezenta. Căutați indicii vizuale pentru a vă alătura conversației.Stabiliți un contact vizual. Puneți întrebări oamenilor despre ei înșiși și despre munca pe care o fac.Oferiți întotdeauna informațiile de contact și fiți conștient când este timpul să plecați. Treceți la următorul grup sau individ.

Reguli de bună purtare la restaurant când iei prânzul sau cina


Sosiți la timp și sunați înainte dacă știți că veți întârzia.Nu așezați genți, poșete, ochelari de soare, telefoane mobile sau serviete pe masă.Aveți o postură corectă și țineți coatele departe de masă.Așteptați 15 minute înainte de a suna pentru a verifica starea de sosire a partenerilor dvs. de cină.Nimeni nu vrea să fie întrerupt de un telefon care sună, la masă. Înainte de a vă îndrepta spre masă, puneți-vă telefonul pe silențios sau pe vibrații și puneți-l într-un buzunar sau într-o poșetă. Dacă primiți un telefon important, scuzați-vă de la masă pentru a-l prelua, astfel încât să nu deranjați niciun alt oaspete.

Vezi și care sunt bunele maniere în 2022


Reguli de bună purtare la masă


Când vi se prezintă o varietate de tacâmuri, amintiți-vă de bunele maniere și începeți din exterior spre interior cu tacâmurile. De exemplu, dacă aveți două furculițe, începeți cu furculița din exterior.Puneți ustensilele pe farfurie, nu pe masă, când nu le folosițiÎn mod obișnuit, doriți să vă puneți șervețelul în poală (îndoit în jumătate cu pliul spre talie) imediat după ce vă așezați la masă, dar urmați exemplul gazdei.Șervețelul trebuie să rămână în poală pe toată durata mesei. Puneți șervețelul pe scaun, sau în stânga farfuriei, dacă părăsiți masa, ca un semnal către ospătar că vă veți întoarce.Când gazda își pune șervețelul pe masă, aceasta înseamnă sfârșitul mesei. Apoi ar trebui să-ți așezi și tu șervețelul și pe masă.Mâncați încet și tăiați doar câteva bucăți mici din masă la un moment dat.Stil continental sau european: Tăiați mâncarea cu mâna dreaptă și folosiți mâna stângă pentru a ține mâncarea în timp ce tăiați și când mâncați.Stil american: Tăiați mâncarea cu mâna dreaptă și țineți mâncarea cu stânga, apoi schimbați mâinile pentru a mânca cu mâna dreaptă.Mestecați cu gura închisă și nu vorbiți cu alimente în gură.Treceți alimente folosite la comun spre dreapta (adică pâine, sosuri pentru salată). Dacă tu ești persoana care începe trecerea coșului de pâine, mai întâi oferă persoanei din stânga ta, apoi ia câteva pentru tine, apoi treci la dreapta.Gustați mâncarea înainte de a o condimenta.Nu trebuie să vă curățați farfuria

Reguli de bună purtare când comanzi


Dacă sunteți invitat la restaurant, nu comandați cel mai scump articol din meniu, aperitive sau desert, decât dacă gazda vă încurajează să faceți acest lucru. Cantitatea de alcool, dacă este comandată, ar trebui să fie moderată.Așteptați ca toată lumea să fie servită înainte de a începe să mănâncați, cu excepția cazului în care persoana care nu a fost servită vă încurajează să începeți să mâncați.Amestecați ușor supa pentru a o răci, în loc să suflați pe ea.

Reguli de bună purtare când ai terminat de mâncat


Când ați terminat, lăsați farfuriile în aceeași poziție, nu împingeți farfuriile deoparte și nu le stivuiți.Așezați furculița și cuțitul în diagonală peste farfurie, unul lângă altul, îndreptând spre ora 10:00 și 4:00, dacă vă imaginați un cadran de ceas. Acest lucru înseamnă pentru personalul de servire că ați terminat.Persoana care lansează invitația, în general, plătește și dă bacșiș corespunzător (10% pentru un serviciu moderat, 15% pentru un serviciu excelent).Nu uitați întotdeauna să mulțumiți gazdei dvs. și celor care vă servesc.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă