Reguli anti-COVID în Bucureşti pentru perioada de Crăciun. Lipsa măştii îţi poate aduce amenzi usturătoare, program special pentru magazine

4 săptămâni in urmă 28

Reguli anti-COVID în Bucureşti pentru perioada de Crăciun. Românii care ies din locuinţe în această perioadă trebuie să ştie că sunt în vigoare mai multe reguli sanitare a căror nerespectare le poate aduce amenzi nedorite în prag de Sărbători.

Masca este obligatorie în spaţiile deschise aglomerate şi la interior

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie.

Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise.

Persoanele care nu poartă mască în spaţii închise riscă amenzi între 500 şi 2.500 de lei. Sancţionarea este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS- CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit hotărârii CMBSU nr. 90 din 08.12.2021.

Restaurante şi cafenele deschise până la ora 22. În Ajun şi de Crăciun, program FĂRĂ restricţii

În noaptea de Crăciun nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, iar persoanele nevaccinate nu vor mai avea restricții de circulație.

Astfel, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—22,00.

Pot intra la restaurant doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Masa de Crăciun, mai scumpă cu 40% decât anul trecut. Avertismentul economiştilor: Zahărul, uleiul, pâinea, carnea de porc se scumpesc şi mai mult în 2022

Regula se aplică şi restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora.

În perioada 24 decembrie – 25 decembrie 2021, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricții privind intervalul orar și doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Produsele Auchan pentru care se vor bate toţi sunt în magazine. Oferte speciale pentru Crăciun

Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în această perioadă.

Acces la mall şi pentru nevaccinaţi doar dacă se testează

Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ci şi persoanelor nevaccinate dar care se testează cu test PCR sau antigen rapid.

La magazinele mici, până la 200 de metri pătraţi suprafaţă, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătraţi de persoană, şi se va permite accesul fără certificat verde.

Activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Mesele festive cu mulţi invitaţi sunt interzise

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS- CoV-2 este interzisă organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit hotărârii CMBSU nr. 90 din 08.12.2021.

Slujbe religioase la interior sau la exterior cu mască şi distanţă de 2 metri între persoane

Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă cu asigurarea unei distanțe minime de siguranță de 2 metri între credincioși, numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte, cu modificările și completările ulterioare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă