Regiunea italiană Piemont suspendă un lot de la AstraZeneca, după ce un profesor a murit la o zi de la vaccinare

2 luni in urmă 4

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunţat duminică că va relua vaccinarea cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, la scurt timp după ce hotărâse să suspende administrarea. Măsura a fost luată, după ce un profesor, vaccinat cu o zi în urmă, a murit, relatează AFP, citate de Agerpres. Autoritățile fac cercetări pentru a stabili dacă acest caz are legătură cu vaccinul.

UPDATE 19:49 Lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată va fi suspendat. Este vorba despre lotul ABV5811, potrivit Agerpres.

”Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat”, a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său.


Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

Măsura era una preventivă, până vor sosi rezultatele analizelor privind lotul de vaccinuri respectiv și a unei eventuale legături cu decesul profesorului.

Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19.


Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fără alte detalii privind decesul profesorului:

Regiunea Piemont s-a alăturat astfel celor 11 state europene, printre care și Irlanda, care au decis să suspende parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave.

Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după ce doi bărbați din Sicilia au decedat. Persoanele au fost imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. Nu există, au precizat autoritățile italiene, nicio legătură confirmată între vaccin și decese, însă vaccinarea a fost oprită din precauție.

O parte dintre aceste doze au ajuns în România, unde mai multe persoane au fost vaccinate cu acest ser.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

În România, Comitetul Național pentru Vaccinare a retras temporar lotul AstraZeneca ABV2865, care a fost suspendat și în Italia, ca „măsură de extremă precauţie”.

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă însă în țara noastră, au comunicat reprezentanții instituției, „cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România”.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat joi că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser și a recomandat continuarea administrării vaccinului.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă