Reforma se lasă așteptată la abatoarele din Germania. Românii care lucrează la Tonnies sunt nemulțumiți de salarii și condițiile de cazare

4 săptămâni in urmă 1

Concernul Tonnies revine în atenţia opiniei publice, după ce un tânăr român a fost ucis chiar la banda de tranşare din Rheda-Wiedenbrück, informează Deutsche Welle.

Crima de vineri de la un abator al concernului Tönnies reprezintă mai degrabă vârful unui aisberg, cu multe probleme, ilegalităţi şi încrengături de afaceri care se extind până în România.

Românii care lucrează în cadrul concernului Tonnies se arată nemulțumiți de condițiile de cazare, dar și de neplata drepturilor salariale care li se cuvin.

Astfel, cu toate că li s-a promis salariul minim pe economie (9,50 euro pe oră) şi un program decent de lucru, din fluturaşii de salariu primiţi de Deutsche Welle reiese că românilor li se reţin nejustificat sume.

Concret, după 5 săptămâni de lucru, ei nu primesc mai mult de o mie de euro în cont, în condițiile în care suma ar trebui să fie simțitor mai mare.

Românii mai acuză că sunt cazați în continuare câte 2 în cameră, în timp ce „chiria de saltea” li se reține direct din venituri.

În plus, dacă se infectează cu coronavirus, ei sunt pur și simplu uitați de angajator.

Mai grav este faptul că firme care lucrau și anterior cu Tonnies continuă să recruteze din România oameni care să lucreze pentru concernul german.

Conform Deutsche Welle, personalul este atras de firmele româneşti, care promit salarii nete cuprinse între 1400 şi 1600 de euro lunar, după plata „chiriei de saltea”.

În ceea ce privește transportul acestor persoane, acesta a fost asigurat de firmele din România, încă din luna ianuarie a acestui an, fără a avea un contract concret de muncă, în condiţiile în care regimul de acces era restricţionat pe fundalul pandemiei.

Ulterior, oamenii au semnat contractele de muncă după ce au ajuns în Germania.

În acest context, trebuie menţionat însă şi că există abatoare în Germania în care se respectă normele legale şi salariaţii, mulţi dintre ei est-europeni, sunt mulţumiţi. 

Abatoarele Tönnies din Rheda-Wiedenbrueck, au fost în centrul unui scandal anul trecut, după ce în jur de 1000 de muncitori, majoritatea români, s-au infectat cu noul coronavirus.

Cu această ocazie, au ieșit la iveală și condițiile grele ale muncitorilor străini în abatoare, ceea ce în final a dus la schimbarea legislației germane.

În urma acestui scandal, firmele intermediare au fost eliminate din lanțul angajărilor.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă