Record meteo. Luna iulie, cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra

2 luni in urmă 21

Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, a anunţat vineri, 13 august, Agenţia naţională oceanică şi atmosferică (NOAA) din SUA, subliniind rolul schimbării climatice în acest nou record, relatează AFP.

"Aici, primul loc este cel mai rău", a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. "Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată". a adăugat el.

"Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care schimbarea climatică a plasat globul", a adăugat el.

Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020).

Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a precizat NOAA.


Serviciul european Copernicus privind schimbarea climatică (C3S) a estimat la rândul său săptămâna trecută că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Terra. Este însă un lucru frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor, notează AFP.

De asemenea, și în România a fost înregistrat un record. Au fost înregistrate 15 zile consecutive cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

Citeste si:

Vijelii și ploi torențiale în 13 județe. Caniculă cu temperaturi de până la 37 de grade în București

Temperaturi de până la 45°C şi pericol de incendii în Italia. Atenționarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă