Realitatea CRUNTĂ a României în 2021: Pensionarii n-au bani nici pentru mâncare - „CARNEA am șters-o de pe listă!”

3 săptămâni in urmă 28

VINERI, 05 NOIEMBRIE 2021, 12:51

SURSĂ: Realitatea PLUS AUTOR: REALITATEA.NET

După ani de muncă, doamna Adriana trăiește dintr-o pensie de 1700 de lei. Prea puțini bani pentru a se descurca de una singură însă din puținul pe care-l are își crește și nepotul. Fiecare leu în portofel este socotit cu sfințenie și orice cheltuială neprevăzută o adâncește și mai mult în neajunsuri.

„La origini sunt ingineră, dar am facut de toate... sunt pensionară”, spune, cu tristețe, Adriana, echipei Realitatea PLUS.

La piață cumpără strictul necesar. Prețurile sunt prea piperate pentru buzunarul ei, iar de multe ori pleacă de la cumpărături cu sacoșele mai mult goale decât pline.

„Chestia e ca nu prea am bani asa mulți... Mere am luat, vreau sa iau morcovi si sfecla”, socotește atent banii pentru cele necesare.

La fiecare tarabă ne minunăm de prețuri. Până și murăturile pentru iarnă sunt mai scumpe decât în alți ani. La final facem calculul și vedem cât îl costă pe un pensionar un astfel de borcan.
„Așa am un butoias mic si as vrea sa pun muraturi asortate cu varza rosie cu gogonele”, mai spune Adriana, văzând cât costă un borcănel: „Cam mult. (...) Până în 50 , deci un butoias asa, sa zic, 8litri, 9 litri”.

Banii se termină rapid, însă doamna Adriana nu a ajuns nici măcar la jumătatea listei de cumpărături Este nevoită să taie ceea ce pentru mulți pensionari a devenit un lux.

Întrebată dacă nu cumpără și carnea, răspunsul dat de pensionară e dezarmant: „Nu. Carnea am cam sters-o de pe lista”.

Deși situația este dramatică, pensionara își găsește curajul să facă haz de necaz. Spune că doar așa poate face față greului pe care-l duce.

„Tot răul e spre bine. Că daca ai bani prea multi, mananci prea mult”, concluzionează, amar, Adriana.

În această situație se află mii de pensionari din țară, ale căror liste de cumpărături s-au scurtat tot mai mult de la lună la lună. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă