Reacție dură a CSM, "indignat" de declarațiile Ralucăi Turcan privind sporurile din justiție: Acutizează presiunea asupra magistraților și încurajează plecarea acestora din sistem

2 luni in urmă 1

Consiliul Superior al Magistraturii se declară "indignat" de declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia nivelul sporurilor din justiție reprezintă 85% din veniturile salariale. CSM spune că afirmațiile Ralucăi Turcan "se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate" ale ministrului Justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi "nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar".

CSM spune că afirmația Ralucăi Turcan este "total neadevărată" și precizează că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. Reprezentanții CSM susțin că această prevedere legală este respectată cu strictețe în cadrul întregului sistem judiciar și că, de exemplu, în luna ianuarie ponderea sporurilor din totalul salariilor din Consiliul Superior al Magistraturii a fost de 23.83%.

"Totodată, alăturarea în aceeași declarație a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii dar cu responsabilități enorme față de cetățeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ține seama de specificul fiecărei profesii.

Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil, la cele mai înalte standarde.

Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanților puterii executive.

Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât față de partenerii instituționali, cât şi față de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declarații publice, este cu adevărat regretabilă", adaugă reprezentanții CSM.


”Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată.Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a spus Turcan la Antena 3.

Afirmațiile acesteia au provocat și reacția Parchetului General, care a transmis, joi, că procurorii, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate din Ministerul Public primesc sporuri care reprezintă cel mult 30% din indemnizația de încadrare, acestea fiind menținute la nivelul din 2018.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă