Reacția lui Mircea Lucescu, după decesul lui Ivan Patzaichin: „Nu mă feresc: a fost cel mai mare sportiv al României!”

1 lună in urmă 34

Articol de GSP - Publicat duminica, 05 septembrie 2021, 21:00 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 21:08

Mircea Lucescu (76 de ani), antrenorul lui Dinamo Kiev, a reacționat după decesul fostului mare canoist Ivan Patzaichin.

Patzaichin, cvadruplu campion olimpic la Jocurile Olimpice de vară, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani, după o suferință cauzată de o boală incurabilă. 

Mircea Lucescu reacționează după decesul lui Ivan Patzaichin

Antrenorul Mircea Lucescu a fost mișcat de vestea decesului și a transmis, prin intermediul jurnalistului Daniel Nanu, un mesaj: 

„Am mai spus, o repet: a fost cel mai mare sportiv al României. Nu mă feresc față de alți mari sportivi ai noștri. Iau în calcul, alături de atâtea și atâtea medalii pe care le-a câștigat ca sportiv, pe cele luate ca antrenor. Nu trebuie să uităm asta. A purtat cu mândrie culorile țării și ca sportiv și apoi, ca antrenor. Și-a asumat întreaga răspundere. 

L-am cunoscut în anii 70, ambii fiind la același club, Dinamo. Am fost prieteni. Este un moment extrem de greu pentru mine să aflu că Ivan nu mai este. Așa cum este pentru întreg sportul românesc. Ne-a părăsit un model, un mare luptător, un mare campion, un mare antrenor, un mare prieten. Un om de o seriozitate, de o cultură, de o modestie... Exemplare!”

Nadia Comăneci, mesaj după decesul lui Ivan Patzaichin

Și fosta gimnastă Nadia Comăneci a scris un mesaj de rămas-bun, pe Instagram: „Un gigant al sportului, o legendă nemuritoare, un prieten drag... un om minunat. RIP, dragă Ivan Patzaichin”.

În afară de Nadia Comăneci, față de decesul lui Ivan Patzaichin și-au mai exprimat regretul și alți foști mari sportivi ai României, precum Gică Hagi și Ilie Năstase. 

„Eu cred că România a pierdut poate cel mai mare sportiv pe care l-a avut în istorie. Patzaichin a scris istorie și, indiferent despre ce sport e vorba, cred că viitoarele generații de sportivi ar trebui să se inspire din ceea ce a făcut, ce a demonstrat și ceea ce a lăsat în urma lui acest sportiv imens. La final, mai spun doar atât: rămas bun, prietene drag”, a transmis Gică Hagi.

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. 

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur. Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice. 

Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

În noiembrie 2019, Gazeta Sporturilor i-a dedicat lui Ivan Patzaichin o ediție anivesară, din care n-au lipsit imagini de colecție din viața și cariera fostului mare sportiv.

Citește mai multe știri despre Ivan Patzaichin:

Ambasada SUA la București îl plânge și ea pe Ivan Patzaichin: „Lumea nu va mai fi la fel”

Stadionul Dinamo, loc de pelerinaj după moartea lui Ivan Patzaichin: „Odihnește-te în pace, campionule!”

Ilie Năstase, tulburat de moartea lui Ivan Patzaichin: „E un geniu, iar geniile nu mor!” + „Cei de astăzi nu i-ar fi făcut statuie”

Mesajul lui Klaus Iohannis, după decesul lui Ivan Patzaichin: „O zi tristă pentru țara noastră”

Playtech: ȘOC! Fotbalist celebru, desființat de fosta soție: ‘Bea foarte mult, și-a văzut copiii de trei ori în 8 ani’


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă