Răzvan Cherecheș: ”Efectul valului Omicron asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”. Ce este "COVID-ul lung"

2 săptămâni in urmă 28

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 22:08

12 citiri

 ”Efectul valului Omicron asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”. Ce este "COVID-ul lung"

Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a avertizat luni, 3 ianuarie, că, deși tulpina Omicron nu este la fel de periculoasă precum Delta, sistemul medical ar putea fi copleșit de numărul mare de infectări.

Acesta a amintit și despre efectele pe termen lung ale bolii.

”Efectul tulpinii Omicron la nivel global ... chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a scris profesorul pe Facebook.

Într-o intervenţie la Digi 24, specialistul a estimat că va fi un dezastru în perioada următoare.

”Va fi un dezastru. Din nefericire, situaţia va fi mai dramatică decât a fost în situaţiile anterioare, pentru că nu avem luxul pe care-l au ţările din vest care au procent mare din populaţie vaccinată şi în care, într-adevăr, creşte numărul cazuri, dar numărul de cazuri de persoane internate la ATI şi decese nu creşte la fel de mult. Populaţia noastră este diferită. Avem un procent mare de populaţie nevaccinată sau care a trecut prin infecţie cu mult timp în urmă sau cu o tulpină semnificativ diferită faţă de tulpina aceasta şi nu este protejată”, a explicat Cherecheș.

Într-o altă postare pe Facebook, expertul în sănătate publică a amintit că peste jumătate dintre cei care au trecut prin boală continuă să aibă simptome de COVID lung și șase luni mai târziu.

”Cele mai frecvente simptome sunt probleme de mobilitate (mişcare), probleme pulmonare şi afectarea sănătăţii mentale. Vom continua să ne confruntăm cu efectele infecţiei COVID încă mulţi ani după ce faza acută (de pandemie) va fi trecut (şi vom fi în faza de endemie). Va fi nevoie de alocare de resurse suplimentare pentru servicii de sănătate pentru supravieţuitorii cu sindrom COVID lung (adică va trebui crescută alocarea bugetară pentru sănătate)”, a mai scris profesorul.

Citeste si:

Alexandru Rafila anunță o dublare a cazurilor Covid în valul Omicron. Ce șanse mai are certificatul verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 3 decembrie, că numărul cazurilor Covid-19 s-ar putea dubla în valul Omicron față de cel precedent. În acest context,...

 ”Putem vedea o altă furtună venind”

Reprezentantul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, le-a transmis marți, 21 decembrie, guvernelor şi autorităţilor să se pregătească pentru o creştere...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă