Războiul vaccinurilor, Franţa acuză Marea Britanie de şantaj. „Eşti vaccinat atunci când ai făcut două doze”

2 săptămâni in urmă 1

‘Nu poţi juca cumva la şantaj pentru că ai vrut să vaccinezi pe bandă rulantă cu prima doză şi acum te găseşti oarecum deficitar cu a doua. Europa nu are de ce să plătească preţul pentru această politică’, a afirmat ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info, preluat de France Presse.

Regatul Unit s-a lăudat că a vaccinat bine cu prima doză, numai că au o problemă cu a doua doză. Eşti vaccinat atunci când ai făcut două doze. Astăzi, există tot atâţia vaccinaţi cu doza a doua în Franţa ca şi în Marea Britanie’, a dat el asigurări.

Conform ultimelor date, Marea Britanie a vaccinat cu două doze în jur de 5,3% din populaţia adultă, iar Franţa 5%.

Citeşte şi Tragedie aviatică, elicopter prăbuşit. Aparatul transporta vaccinuri anti-Covid

Administrarea unei singure doze de vaccin aduce totuşi o eficacitate incontestabilă. Studii au arătat chiar şi după o singură doză un nivel important de protecţie împotriva formelor de COVID-19 ce duc la spitalizare.

În opinia lui Le Drian, ‘trebuie găsită o relaţie de cooperare cu Marea Britanie pentru ca AstraZeneca să-şi respecte angajamentele semnate cu Uniunea Europeană’. ‘Sper că vom ajunge la un acord. Ar fi stupefiant să facem între Regatul Unit şi Europa un război al vaccinurilor’, a semnalat ministrul francez.

Citeşte şi Vaccinurile anti-Covid vor fi administrate şi de medicii de familie, de luna viitoare. Serurile de la AstraZeneca şi Johnson & Johnson vor fi distribuite prin intermediul acestora

Uniunea Europeană, confruntată cu probleme de livrări de vaccinuri, aflate în centrul unui diferend intens cu Londra, s-a declarat joi dispusă să blocheze exporturile de doze de vaccin AstraZeneca produse pe teritoriu său.

UE şi Londra ar putea totuşi să ajungă încă de sâmbătă la un acord privind aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19, a apreciat joi şeful guvernului olandez, Mark Rutte.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă