Război în Afganistan: SUA îi îndeamnă pe cetăţenii americani să părăsească urgent ţara

2 luni in urmă 24

Război în Afganistan: Ambasada Statelor Unite din Kabul a îndemnat, joi, cetăţenii americani să părăsească imediat Afganistanul, în contextul intensificării ofensivei insurgenţilor talibani, informează agenţia Reuters.

„Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să părăsească Afganistanul imediat cu opţiunile existente de curse aeriene comerciale. Ţinând cont de actualele condiţii de securitate şi de personalul redus, capacitatea Ambasadei de a le oferi asistenţă cetăţenilor americani este extrem de limitată chiar şi în oraşul Kabul”, a transmis reprezentanţa diplomatică americană.

RĂZBOI în Afganistan: talibanii au cucerit opt capitale regionale
Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase zone rurale în contextul retragerii trupelor occidentale, iar în ultimele săptămâni au început să atace oraşe, inclusiv capitala Afganistanului.

Conform estimărilor serviciilor de informaţii americane, combatanţii talibani ar putea izola oraşul Kabul în 30 de zile şi l-ar putea ocupa în 90 de zile. Combatanţii talibani au ocupat zece dintre cele 34 de capitale provinciale într-o săptămână, pe fondul retragerii trupelor occidentale.

Război în Afganistan: Talibanii au cucerit şi Herat, al treilea oraş 

Talibanii au cucerit joi Herat, al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, situat în vestul ţării, o etapă majoră în ofensiva lor, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP.

Insurgenţii ”au luat tot”, a declarat acestei agenţii de presă un înalt responsabil al forţelor de securitate afgane, care a recunoscut că acestea din urmă au bătut în retragere pentru a evita mai multe distrugeri ale oraşului.

Femeia cu funcție de conducere politică în Afganistan, care-i înfruntă pe talibani: „Câteodată trebuie să pun mână pe o pușcă și să merg la luptă”
Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care mai afirmă că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că ”inamicul a fugit” şi ”zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile” insurgenţilor.

Aceştia din urmă au cucerit în ultimele săptămâni cvasi-totalitatea restului provinciei Herat, inclusiv Islam Qala, cel mai important post de frontieră cu Iranul.

Mai devreme în cursul zilei, guvernul de la Kabul a recunoscut căderea oraşului Ghazni în mâinile talibanilor, susţinând însă că ”luptele şi rezistenţa” continuă.

În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis în timp ce a continuat retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA.

Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă