„Război civil” în Turcia. Acuzații la adresa președintelui Erdogan

1 săptămână in urmă 10

„Aţi început la propriu să strigaţi sloganuri de război civil”, a scris Kilicdaroglu pe Twitter, miercuri dimineaţa. "Această naţiune nu va accepta asta. Nu va fi vărsat sânge pe străzi pentru ca dvs. şi rudele dvs. să puteţi trăi în palate", a adăugat liderul CHP.

Erdogan a ameninţat marţi că le va da o lecţie adversarilor săi şi că "îi va urmări oriunde se vor duce" în caz de proteste, amintind de confruntările din timpul puciului militar eşuat din 2016. "La fel cum această naţiune le-a dat celor care au ieşit pe străzi o lecţie pe 15 iulie (2016 - n.r.), veţi primi exact aceeaşi lecţie", a spus Erdogan, citat de posturile de televiziune turce.

În seara zilei de 15 iulie 2016, o facţiune din armata turcă a încercat o lovitură de stat împotriva guvernului lui Erdogan. Acesta a îndemnat poporul turc să se opună puciştilor ieşind în stradă. Mai mult de 250 de oameni au murit şi mii au fost răniţi înainte ca puciul să eşueze.

În contexul inflaţiei ridicate şi a devalorizării monedei naţionale, CHP şi alte partide de opoziţie fac apel la organizarea de alegeri anticipate.

Partidul conservator islamic aflat la putere, condus de Erdogan, şi aliaţii săi ultranaţionalişti insistă că alegerile vor avea loc după cum era programat, în 2023.

Noi alegeri pot fi convocate de preşedinte sau de parlament cu trei sferturi din voturi.

CHP este al doilea cel mai mare partid în Parlamentul Turciei şi, potrivit celor mai recente sondaje, principalul competitor al lui Erdogan.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă