Rata infla╚Ťiei din Turcia a ajuns la 36%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

3 săptămâni in urmă 20


Rata anual─â a infla┼úiei ├«n Turcia a crescut peste a┼čtept─âri ├«n luna decembrie 2021 ╚Öi a ajuns la cel mai ridicat nivel dup─â cel din septembrie 2002, adic─â ├«nainte ca Recep Erdogan s─â devin─â pre╚Öedinte, a anun┼úat luni, 3 ianuarie, Institutul de Statistic─â, preluat de Reuters, scrie Agerpres.


├Än decembrie 2021, rata anual─â a infla┼úiei din Turcia a ajuns la 36,08%, de la 21% ├«n noiembrie, ├«n timp ce anali┼čtii se a┼čteptau la 30,6%.


Pentru finalul lui 2021, Banca Central─â a Turciei estima o infla┼úie de 18,4%. Cre┼čterea pre┼úurilor de consum ├«n decembrie a fost determinat─â de avansul pre┼úurilor la transport (53,66%), ├«n timp ce pre┼úurile la alimente ┼či b─âuturi au urcat cu 43,8%.


├Än ritm lunar, pre┼úurile de consum au crescut luna trecut─â la 13,58%, ├«n timp ce anali┼čtii se a┼čteptau la 9%.


├Än ultimele luni, infla┼úia din Turcia s-a situat la aproximativ 20%, ├«n urma deprecierii lirei turce┼čti. Moneda turc─â a ├«nceput declinul ca o reac╚Ťie a pie╚Ťelor financiare la schimb─ârile privind rata dob├ónzii f─âcute de guvernul lui Recep Erdogan. Totodat─â, pre╚Öedintele Turciei le-a transmis cona╚Ťionalilor s─âi c─â ar trebui s─â-╚Öi p─âstreze toate economiile ├«n lire turce┼čti.


Totu╚Öi, astfel de crize monetare nu sunt chiar o noutate ├«n Turcia. ├Än 2005, vechea lir─â turceasc─â era at├ót de slab─â ├«nc├ót puteai deveni milionar schimb├ónd 40 de lire, p├ón─â c├ónd ╚Öase zerouri au fost t─âiate ╚Öi a fost lansat─â o ÔÇ×nou─â lir─âÔÇŁ.


Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â