Răsturnare de situaţie privind reacţiile adverse la vaccinul COVID-19. Valeriu Gheorghiţă recunoaşte: „Nu cunoaştem adevărata frecvenţă”

1 lună in urmă 3

Colonelul Gheorghiţă a explicat că cele mai multe reacţii adverse la vaccinul COVID-19 au fost raportate de către pacienţi.

„În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (…)

Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, la Digi 24, conform News.ro.

Preşedintele CNCAV a afirmat că e vorba despre reacţii adverse „comune, minore”.

Colonelul Gheorghiţă susţine că aceste reacţii, fie nu au fost atât de severe încât cei vaccinaţi să ajungă la spital, fie au fost ”trecute cu vederea”, nefiind grave.

„Nu cred să sunt reacţii adverse grave care nu sunt cunoscute”, a spus Gheorghiţă, conform sursei citate.

De asemenea, dr. Gheorghiţă a afirmat că, în general, pacienţii care dezvoltă reacţii adverse grave ajung la spital, iar medicii le raportează.

Citeşte şi: Boris Johnson s-a vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca: „E cel mai bun lucru pe care îl puteți face”

Cum pot fi raportate reacţiile adverse la vaccinul COVID-19. Recomandările medicului Valeriu Gheorghiţă

În plus, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că încurajează semnalarea oricăror reacţii în urma vaccinării anti-COVID. Aceste reacţii pot fi raportate într-un termen de până la 28 de zile de la administrarea serului.

Persoanele care se vaccinează pot lua acasă o fişă de raportare a reacţiilor adverse din centrele de vaccinare sau le pot raporta online.

Potrivit sursei citate, dr. Valeriu Gheorghiţă a afirmat că există posibilitatea ca cei care dezvoltă reacţii adverse post-imunizate să solicite medicului de familie una sau două zile de concediu medical pentru recuperare, adăugând că nu consideră că acest lucru ”trebuie să devină o lege”.

De la debutul campaniei de vaccinare s-au raportat 8.270 reacţii adverse, rata fiind de 3,4/1000 doze administrate.

Aproape 50.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. În scurt timp, România urmează să atingă pragul de 10% din populaţie imunizată împotriva noului coronavirus.

Autorităţile au raportat un număr de 243 de reacţii adverse.

Citeşte şi: BILANȚ VACCINARE COVID 19 martie. Aproape 10% din populaţia României s-a vaccinat împotriva noului coronavirus

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă