Răsturnare de situație în cazul prințului Hamzah: A promis „loialitate” față de regele Iordaniei, după ce a fost arestat la domiciliu

1 lună in urmă 9

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, a promis „loialitate” față de regele Abdullah, la două zile după ce a acuzat autoritățile că l-au plasat în arest la domiciliu pentru că ar fi încercat să „destabilizeze” țara, relatează BBC.

Prințul în vârstă de 41 de ani a emis o declarație în care spune că va respecta Cconstituția. Oficialii iordanieni au spus că regele i-a cerut unchiului său, prințul Hassan, să ajute la rezolvarea tensiunilor fără precedent. Prințul neagă în continuare acuzațiile de conspirație.

„Voi rămâne credincios moştenirii strămoşilor mei, Majestăţii Sale regele Abdullah al II-lea, precum şi prinţului său moştenitor şi mă voi pune la dispoziţie pentru a-i ajuta şi a-i susţine”, potrivit declarației publicate de palatul regal.

Comunicatul de presă care însoțește declarația arată că regele Abdullah a luat iniţiativa unei medieri cu prinţul Hamzah pentru a soluţiona ruptura survenită în cadrul familiei regale.

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei a fost plasat săptămâna trecută în arest la domiciliu, acuzat că ar fi participat la un complot pentru detronarea monarhului, cu posibile legături externe. Într-un mesaj video pe care avocatul său l-a transmis BBC, prințul susținea însă că nu a participat la niciun complot, dar i-a acuzat pe liderii țării de corupție, incompetență și hărțuire.

Plasarea sa în arest la domiciliu a intervenit concomitent cu o serie de arestări ale unor persoane cu rang înalt care ar fi pus la cale un complot. BBC notează că astfel de arestări la nivel înalt sunt rare în Iordania, un aliat-cheie în Orientul Mijlociu al Statelor Unite.

Totul se pare că s-a petrecut după ce prințul ar fi fost în vizită la anumiți lideri tribali pentru a obține sprijinul lor. Hamzah a negat însă în mod repetat orice acuzații de complot.

Editor : Monica Bonea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă