Raportul organismului anti-corupție al Consiliului Europei: România a implementat doar 5 din 18 recomandări

1 săptămână in urmă 19

România a primit calificativul „nesatisfăcător” în cel cel mai recent raport al GRECO, organismul anti-corupţie al Consiliului Europei, potrivit Hotnews, care a obţinut documentul.

România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător 4 din cele 13 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi una din cele 5 recomandări din Raportul de Follow-up la Raportul Ad-hoc, arată rapotul GRECO.

„Autorităţile par a fi hotărâte să inverseze sau să abandoneze multe din reformele judiciare controversate, ceea ce reprezintă o evoluţie foarte binevenită şi susţinută de GRECO, însă nivelul de conformitate rămâne foarte scăzut. Doar cinci din totalul de 18 recomandări au fost implementate satisfăcător sau tratate într-un mod satisfăcător”, se arată în raportul GRECO.

În privinţa recomandărilor privind prevenţia corupţiei în rândul parlamentarilor, raportul GRECO constată că nivelul implementării a rămas neschimbat. Aceştia recomandă ca „organele de urmărire penală să transmită întregul dosar în cazul efectuării urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru care este, totodată, şi membru al Parlamentului”.

Raportul a fost adoptat în sesiunea plenară din perioada 22-25 martie, însă, la fel ca în alți ani, avizul autorităților române pentru publicarea lui întârzie, mai arată sursa citată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă