Raportul Corpului de control la Metrorex: 87% din cheltuielile cu salariile în 2020 au fost sporuri

1 lună in urmă 1

Raportul Corpului de control al ministerului Transporturilor arată că, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde doar angajaţilor care lucrează „în condiţii deosebite, grele sau periculoase”, informează News.ro.

Anul trecut, sporurile acordate angajaţilor Metrorex au reprezentat 87% din cheltuielile cu salariile, potrivit sintezei raportului Corpului de control al ministerului Transporturilor.

Astfel, valoarea totală sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei, respectiv 87% din valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei. Cele mai mici <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/ce-castiga-un-angajat-de-la-metrorex-care-sunt-cele-mai-mici-si-cele-mai-mari-salarii-3412121″ target=”_blank” rel=”noreferrer noopener” aria-label=”salarii (opens in a new tab)”>salarii</a> din companie variază între 3-4.000 de lei.

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens.

Astfel, Metrorex a plătit facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

„Considerăm că se impune sesizarea Curţii de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate şi aplicarea, după caz, a sancţiunilor prevăzute de lege”, se arată în document.

Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem” şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă