Raportul controalelor din spitale în urma incendiului de la Piatra Neamț. Care este situația în secțiile ATI

1 lună in urmă 10


Raportul Inspecţiei sanitare de stat, rezultat în urma controlului în secţiile ATI din spitalele publice şi private din ţară arată, printre altele, că în 28% dintre cele 314 spitale controlate nu există un rezervor de apă, iar în 71% din saloanele de ATI nu există un sistem de ventilație mecanică pentru circulaţia corespunzătoare a aerului în încăperi, a informat Digi 24. Surse din Ministerul Sănătății au confirmat autenticitatea documentului pentru Libertatea.


Datele provin din rezultate preliminare ale Raportului de control al Inspecţiei sanitare de stat din 23 decembrie 2020, realizat după incendiul de la Piatra Neamţ, din noiembrie 2020.


Nereguli găsite în secţiile ATI:


28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii;
71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare;60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA.71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m);Doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei gărzi;56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

Structura saloanelor ATI din 243 unități sanitare verificate:


46% nu dețin cameră lucru asistente cuplată cu stația centrală de monitorizare;45% nu dețin laborator pentru determinări de urgență;36% nu dețin depozit farmaceutic;36% nu dețin vestiar filtru pentru personalul medical.32% nu au cabinet medici ATI cu grup sanitar;31% nu au depozit aparatură și instrumentar;22% nu au grup igienizare;20% nu dețin post supraveghere (directă sau monitorizată);20% nu dețin spațiu sanitar pentru prelucrare și igienizare.

Raportul dat publicității vine în contextul în care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat astăzi, 31 ianuarie, că „sunt locuri în care infrastructura spitalicească este o ruşine”.


Afirmațiile lui Voiculescu au venit la două zile după incendiul produs la parterul Pavilionului 5 al Spitalului Matei Balş, în care se aflau pacienţi cu COVID-19. Șapte persoane au decedat până acum.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă