Raport INSP: Părinții nu au trimis la școală copiii cu boli respiratorii în an pandemic / Păduchii au înlocuit amigdalita în topul celor mai frecvente afecțiuni

2 luni in urmă 29

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/08/dreamstime_s_217448006.jpeg
Părinții nu au trimis la școală copiii cu patologie de aparat respirator în acest an pandemic, potrivit raportului național „Supravegherea stării de sănătate a copiilor prin triaj epidemiologic” făcut de Centrul Național de Evaluare și Promovarea Stării de Sănătate (CNEPSS), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Documentul scoate în evidență faptul că în anul anterior școlar, 2020-2021, a scăzut semnificativ incidența bolilor sau afecțiunilor pe care copiii le-au avut la triajul epidemiologic din februarie 2021, la revenirea fizică la cursuri a majorității elevilor.

„Din numarul total 891 036 de copii care au fost examinați în septembrie 2020, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 3.506 cazuri (0,393%), iar după vacanța de
iarna – februarie 2021 din numărul total 738.630 de copii care au fost examinați, au fost
diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 2.360 (0,320%)”, potrivit documentului.

Păduchii au fost pentru prima dată cea mai mare problemă de sănătate pe care au avut-o copiii

„Analiza datelor din teritoriu pe tipuri de afecțiuni arată că pediculoza ocupa primul loc, urmate de angine și micoze, aspect neîntâlnit și în anii anteriori”, se arată în raportul INSP.

În toți anii anteriori, potirit rapoartelor CNEPSS, anginele ocupau primul loc, urmate de pediculoza si micoze.

Anginele sunt infecții ale regiunii orofaringiene. În mod obișnuit, anginele se diferențiază de faringite, dar această distincție este greu de stabilit la cei mai mulți copii. În practica pediatrică angina este o infecție predominantă a amigdalelor (amigdalita acută), iar faringita este o infecție mai difuză, extinsă la toată mucoasa faringiană. Anginele se manifestă de la vârsta de 4 luni, frecvența lor maximă fiind la vârsta școlară și la adolescență.

„Ca urmare, se impune o intensificare a măsurilor de control a copiilor pentru depistarea bolilor infectioase si parazitare, din care unele, pediculoza, anginele, scabia, micozele, continuă sa fie inca prezente in colectivitatile de copii si adolescenti si se impune deasemenea instituirea unor masuri de preventie riguroase care sa includa si familiile celor
depistati, cu o identificare si tratare a focarelor”, propun specialiștii.

„Dupa vacanță de iarnă a anului şcolar 2020/2021, cursurile nu au început conform datei din structura prezentului an scolar, adica in ziua de 10 ianuarie 2021. Datorita situatiei epidemiologice prezente inca in tara, generata de COVID-19 la nivel national, cursurile s-au desfasurat on-line, deci fara prezenta fizica in scoala. Elevii au revenit fizic in scoli din 8 februarie 2021. Analiza datelor privind rezultatele triajului epidemiologic efectuat din aceasta data, s-a efectuat pe baza materialelor informative trimise institutului nostru de compartimentele de igiena scolara din 28 DSP-urile judeţene. Triajul epidemiologic efectuat in februarie al acestui an, a cuprins un numar de 738 630 copii şi adolescenţi (deci mai putini decat in anii anteriori), din care 161 369 din mediul rural si 577 261 din mediul urban”, potrivit raportului.

Mai puține boli și afecțiuni după vacanța de iarnă, ca de obicei

„Comparativ cu triajul epidemiologic de la inceputul anului scolar, efectuat in septembrie 2020 – cand prevalenta de moment a bolilor diagnosticate a fost de 0, 393%, observam ca la triajul in februarie 2021, prevalenta de moment a fost de 0, 320%, deci usor mai mica; in anii anteriori la triajul epidemiologic dupa vacanta de iarna, prevalenta de moment era mai mare decat cea de la inceputul anului scolar, din septembrie”, notează specialiștii.

„In colectivitatile de scolarizare in masa, se remarca cea mai ridicata prevalenta de moment a imbolnavirilor in scolile profesionale (0,422%), in gradinite (0,405%), urmate de scoli generale (0,358%), licee (0,126%), crese (0,12%). Valorile sunt mai mici fata de anii anteriori in acest context pandemic cu COVID-19; deci putem sa consideram ca parintii au trimis mai putin copiii la scoala si deasemenea nu au trimis la scoala copiii bolnavi.

La triajul din februarie 2021 au fost doar 3 cazuri de varicela, iar scarlatina a fost depistată la doar 1 copil, la o școală generală din mediul urban, se arată în raport.

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Articolul Raport INSP: Părinții nu au trimis la școală copiii cu boli respiratorii în an pandemic / Păduchii au înlocuit amigdalita în topul celor mai frecvente afecțiuni apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă