RAPORT INS: Managerii estimeaza crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul

2 săptămâni in urmă 1

Un raport al Institutului National de Statistica (INS) arata ca managerii estimeaza pentru perioada martie-mai o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul si constructii. Din datele statistice mai reiese ca managerii se mai asteapta la o relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii.

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Bode: Guvernul a discutat proiectul de suspendare temporara a operatorilor economici care incalca legea, chiar si dupa ce sunt amendati

"In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra crestere accentuata (sold conjunctural +41%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte se va inregistra scadere (sold conjunctural -18%)", arata datele INS.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimarilor din luna martie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +8%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +17%).

Vesti proaste de la FMI. Pandemia a afectat mai mult decat se estimase economiile statelor lumii

"In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +31%)", mai arata datele INS.

Conform estimarilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Specialistii estimeaza un ritm mediu anual de crestere economica de 4,7% pentru intervalul 2021-2024.

Ritmul mediu anual de crestere economica estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un varf in anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al constructiilor, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de iarna, publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).

"La nivel national, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de crestere economica estimat este la 4,7% cu un varf in anul 2023 de 5%, an in care este de asteptat a se realiza o absorbtie mai consistenta a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al constructiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adaugate brute de 8,1%, in concordanta cu cresterea estimata pentru investitii", arata documentul citat.

Citeste si:

Emotionant. Eroul Romaniei in meciul cu Germania, Florin Nita, a plans la finalul meciului. "Cel mai mult m-a sustinut sotia, atat"Ce au zis germanii de portarul erou al Romaniei, Florin Nita"Nu cred ca diferenta pe care o arata Transfermarkt s-a aratat pe teren." Prima reactie a selectionerului Mirel Radoi dupa meciul nationalei cu GermaniaANALIZA In goana dupa hidrogen, "oxigenul" viitorului, Romania isi tine respiratiaCadou nesperat pentru un catel fara stapan.dupa ce a sterpelit de 5 ori un unicorn de plus
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă