Raport al Departamentului de Stat din SUA: Cercetătorii laboratorului din Wuhan, contaminați cu SARS-CoV-2 înainte de izbucnirea pandemiei

1 lună in urmă 2


Un raport al Departamentului de Stat american, dat publicității la jumătatea lunii ianuarie, susține ipoteza conform căreia mai mulți cercetători chinezi de la Institutul de Virusologie din Wuhan, China, s-ar fi infectat cu virusul SARS-CoV-2 în toamna lui 2019, înainte de primele cazuri de coronavirus semnalate în mod oficial, scrie publicația Washington Times.D


Autorii raportului își bazează afirmația pe dovezile pe care susțin că le au în legătură cu apariția unor simptome asociate cu cele de coronavirus și răceală în rândul cercetătorilor care lucrau în cadrul laboratorului din Wuhan, în toamna lui 2019.


Liderii de la Beijing au negat în mod constant orice legătură între laborator și izbucnirea COVID-19.


Documentul atrage atenția că accidentele din laboratoare au cauzat mai multe focare anterioare de virus în China, inclusiv unul de SARS din 2004, la Beijing. 9 persoane au fost infectate atunci, iar una a murit.


Oficialii americani atrag atenția că cercetătorii laboratorului au desfășurat proiecte secrete cu armata chineză: ”Institutul a întreprins o serie de cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale în laborator, în numele aparatului militar chinez”.


Raportul arată că, începând cu 2016, cercetătorii din Wuhan au desfășurat mai multe experimente pe o specie de liliac ce a fost identificată ca fiind purtătoarea celei mai apropiate tulpine de SARS-CoV-2, cu 96.2% similitudine.


Raportul menționează și lipsa de transparență din partea autorităților din China în eforturile de clarificare ale originii pandemiei.


Partidul Comunist Chinez a împiedicat sistematic o investigație transparentă și temeinică în legătură cu originile pandemiei, alegând să-și dedice resurse enorme înșelăciunilor și dezinformărilor. Aproape două milioane de oameni au murit. Familiile acestora merită să afle adevărul.

Raportul Departamentului de Stat:

Documentul precizează că nu este însă foarte clar de unde, când și cum s-a transmis virusul SARS CoV-2 la oameni: ”Nu am stabilit încă dacă răspândirea a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la laboratorul Wuhan”.


Echipa de investigație a OMS a început cercetările la Wuhan


După ce autoritățile chineze au aprobat intrarea în țară a echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile pandemiei de Covid-19, cei 10 anchetatori internaționali au părăsit joi, 28 ianuarie, hotelul în care erau cazați de două săptămâni pentru a începe munca de teren la Wuhan, scrie HotNews, care citează agenția Reuters.


Ancheta OMS trebuie să fie profundă şi clară. Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă:

”Guvernul chinez a distrus dovezile din focar pentru că vrut să evite difuzarea informațiilor referitoare la un accident de laborator. Ei au dorit să vândă lumii povestea cum că pandemia s-a declanșat natural, plecând din piața de animale de la Wuhan”, a conchis unul dintre autorii raportului Departamentului de Stat din SUA, pentru Washigton Post.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă