Rămășițele a trei bărbați care au murit în urma unei explozii care a avut loc într-o mină din Noua Zeelandă, găsite la 11 ani de la tragedie. Explicațiile poliției

2 săptămâni in urmă 16


Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat, miercuri, că au fost găsite  cu ajutorul unei noi tehnologii rămășițele a două sau trei persoane care au murit într-o mină de cărbune din Pike River, potrivit The Guardian. Descoperirea a fost făcută cu doar câteva zile înainte de comemorarea 11 ani de la tragedia în care au 29 de mineri.


Rămășițele unora dintre bărbații uciși în dezastrul minei din râul Pike, unul dintre cele mai grave dezastre miniere din Noua Zeelandă, au fost găsite la mai bine de un deceniu după explozie.


Explozia din noiembrie 2010 a ucis 29 de lucrători, iar multe dintre familii s-au luptat pentru ca rămășițele celor dragi să fie găsite de atunci. Tragedia minieră – cea mai gravă a Noii Zeelande din ultimii 100 de ani – a îngrozit în întreaga lume: printre bărbații care au murit s-au numărat 24 de neozeelandezi, doi australieni, doi cetățeni britanici și un sud-african, potrivit The Guardian.


Poliția a anunțat miercuri, cu doar două zile înainte de a 11-a aniversare a dezastrului, că unele dintre aceste rămășițe au fost găsite – dar că se aflau în cele mai îndepărtate părți ale minei și nu au putut fi recuperate.


 „Am recuperat câteva imagini care confirmă două decese, două cadavre și cu posibilitatea unui al treilea cadavru”, a  căpitanul Peter Read. „Deși nu am reușit să identificăm rămășițele, lucrăm cu experți criminaliști pentru a vedea ce putem face pentru a confirma identitatea acestora”, a mai spus bprbatul


Anna Osborne, al cărei soț Milton a fost ucis în mină, a spus că vestea a venit ca un șoc. „Mintea mea era de fapt pe 19 noiembrie, care este aniversarea... a fost cel mai îndepărtat gând de mintea mea... așa că a fost puțin șoc, nu eram pregătită pentru asta”, a spus femeia.


Two more bodies found at site of 2010 New Zealand mine disaster: https://t.co/clAwGUXJIR

— One News Page (United Kingdom) (@OneNewsPage_UK) November 17, 2021

„Douăzeci și nouă de bărbați nu meritau să moară, dar familiile merită cu siguranță niște dreptate”, a mai spus  ea.


Vestea a apărut după forarea recentă din mină. Poliția a spus că descoperirea rămășițelor nu a fost „neașteptată” și a fost posibilă datorită progreselor tehnologice. „Cu tehnologia veche, eram norocoși dacă putea vedea cinci sau 10 metri – asta ne permite să vedem 40 sau 50 de metri”, a mai precizat Peter Raed. Poliția a spus că nu poate specula dacă vor rezulta urmăriri penale din noile imagini și că nu există o perioadă de timp pentru încheierea anchetei.


Guvernul a cheltuit mai mult de 26 de milioane de lire sterline pentru explorarea tunelului de acces în încercarea de a găsi rămășițele. În acest an, guvernul a anunțat că va înceta finanțarea acelei misiuni, dar va continua să sprijine ancheta poliției.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă