Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii

1 lună in urmă 1

Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii. Sporurile din Ministerul Public reprezintă cel mult 30% din indemnizaţia de încadrare, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în contextul discuţiilor publice despre sporurile din sectorul public.

„Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:

– spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

– spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;

– spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază.

Citeşte şi Raluca Turcan: Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă

Totodată, art. 25 alin. (1) din aceeși lege prevede: ‘Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz’.

În consecință, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum și cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive.

Celelalte categorii de personal (funcționari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiții de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

Citeşte şi Raluca Turcan anunță o nouă lege a salarizării. Va fi gata în anul 2022 și va elimina mai multe sporuri

Reamintim că Raluca Turcan a declarat, miercuri seară, că nivelul sporurilor din Sănătate şi justiţie este de 85%.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, declara Raluca Turcan la Antena 3.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă