Raluca Turcan: Când am ajuns noi la guvernare, am găsit un deficit de 3 miliarde la bugetul de pensii. Aș vrea ca peste un an să putem spune exact cât vor fi pensiile peste 4 ani, să aducem o predictibilitate

1 lună in urmă 35

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a afirmat luni seara, la B1TV, că în momentul în care liberalii au ajuns la guvernare, în bugetul de pensii exista un deficit de 3 miliarde de lei. Aceasta a reiterat argumentul că bugetul de stat nu ar fi putut să asigure majorarea de 40%, promisă de PSD, în nicio situație, nici chiar dacă n-ar fi existat criza provocată de Covid-19.

„S-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat (…)”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai spus că nu poate da acum asigurări legat de o majorare a pensiilor, dar că își dorește ca într-un an, un an și jumătate să poată spune exact cât vor fi pensiile peste patru ani, să aducă o predictibilitate. Totodată, a spus Turcan, din 2021 începe procesul de recalculare a pensiilor.

„Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare – n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a comentat Turcan la B1V.

Sursa Foto: Raluca Turcan / Foto: Facebook.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă