Rafila, după atingerea pragului de 5 milioane de vaccinați: ”10 milioane, în cel mai bun caz, la anul pe vremea asta”

2 luni in urmă 40

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă că atingerea țintei de 5 milioane de persoane vaccinate nu e o veste atât de bună, având în vederea că a fost realizată cu două luni mai târziu decât anunțase Guvernul în luna aprilie, iar în ritmul în care se desfășoară campania de vaccinare, România ar putea atinge a doua țintă de 10 milioane de vaccinați, stabilită inițial pentru 1 august, la anul, potrivit G4media.

„Am depășit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat și avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranța că până la 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta”, a spus sâmbătă deptatul PSD Alexandru Rafila.

Potrivit medicului, atingerea țintei de 5 milioane de vaccinați nu este motiv de bucurie, deoarece România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în privința procentului de vaccinare.

”Nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate și lucrul acesta s-ar putea să aibă un impact serios asupra sistemului de sănătate pentru că deosebirea între România și celelalte state din Uniunea Europeană va fi următoarea, persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistență medicală spitalicească mult mai frecvent și – Doamne, ferește! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”, a declarat Alexandru Rafila.

Fostul reprezentat al României la OMS a mai spus că obiectivul în ceea ce privește combaterea pandemiei ar trebui să fie vaccinarea populației într-o proporție cât mai mare, pentru a fi evitate cazurile grave și decesele în urma infectării cu Sars-Cov-2.

”În țările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperii vaccinale mari cazurile acestea grave și decesele practic nu apar la populația vaccinată și cred că acesta ar trebui să fie principalul obiectiv și al nostru. Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe”, a precizat Rafila.

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Cîțu a anunțat că România are toate condițiile să atingă 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie și dublu până la 1 august. Tot atunci, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, considera că termenul de 1 iunie, avansat de premier este „cât se poate de realist”.<br>

Cîțu a sărbătorit atingerea pragului de 5 milioane de vaccinați

Florin Cîțu a publicat, sâmbătă, pe Facebook un clip video care marchează faptul că România a atins, astăzi, 31 iulie, pragul de 5 milioane de vaccinați anti-Covid.

Postarea premierului a fost însă criticată de mulți dintre utilizatori care au remarcat faptul că atingerea țintei a fost realizată cu două luni mai târziu decât anunțase Guvernul în luna aprilie.

Campania de vaccinare, în declin

Cea mai mare prezență la vaccinare a fost înregistrată pe 8 mai, când 110.663 de persoane s-au vaccinat anti-COVID.

De atunci, numărul persoanelor care s-au prezentat la centrele de vaccinare a intrat în declin. Spre exemplu, duminică, pe 25 iulie, doar 7.987 de persoane au fost vaccinate, fiind cel mai slab bilanț din 3 ianuarie. Atunci au fost imunizate 354 de persoane.

Potrivit datelor transmise sâmbătă de CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 5.000.889 de persoane, iar 4.853.485 au primit schema completă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă