Raed Arafat: Soluția de a deschide școala este un lucru normal / Masca rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situație

1 lună in urmă 21

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/Raed-Arafat-gov-ro-e1629906590164.jpeg
Soluţia agreată privind desfăşurarea cursurilor în şcoli cu prezenţă fizică este una normală, a declarat Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a arătat, însă, că este foarte importantă respectarea măsurii privind portul măştii, atât de către elevi, cât şi de către profesori, pentru a limita semnificativ riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, relatează Agerpres.

Arafat a răspuns astfel la întrebarea cum vede scenariul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei privind funcţionarea şcolilor în format fizic până la o rată de incidenţă a infectărilor de 6 la mie.

Raed Arafat:

  • “Deci acest scenariu a fost discutat la mai multe întâlniri la care am participat, deci aici pot să spun că au fost discuţiile respective, cu participarea şi a doamnei ministru al Sănătăţii, a domnului ministru al Educaţiei şi a premierului. Deci, la acest moment, soluţia de a deschide şcoala şi de a porni respectând anumite reguli de protecţie sanitară, şi poate cea mai importantă rămâne masca, cred că este un lucru normal, pentru că nu poţi să ţii şcoala închisă tot timpul. S-a dat prioritate şcolilor ca să se deschidă, dar, bineînţeles, cu anumite ajustări poate pe anumite situaţii, dacă o să apară incidenţa mare pe alte aspecte”.
  • “Aici intră şi subiectul dacă se îmbolnăvesc unii copii într-o clasă, clasa respectivă ce se întâmplă cu ea? Dacă într-o şcoală sunt mai mulţi copii care s-au îmbolnăvit în mai multe clase, care va fi scenariul ? Deci scenariul… asta nu este un scenariu indiferent de ce se întâmplă în şcoala respectivă, ci este un scenariu care zice că rămân fizic până la şase la mie, dar, bineînţeles, vor fi unele reguli, dar aici las colegii de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei să le anunţe”.
  • “Din analizele pe care le-am văzut şi în alte ţări care (…) au şcolile deschise, rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situaţie, masca. Şi de aici, dacă se poartă masca, dacă se respectă portul măştii, şansa de transmitere în şcoală este foarte mică şi există chiar cifre date pe care le-am citit recent, nu vreau să dau o cifră greşită, care arată diferenţa între dacă nu se poartă masca şi se poartă masca, care ar fi infectarea în cadrul şcolii şi unde infectarea s-ar reduce semnificativ dacă portul măştii se respectă şi la nivelul profesorilor şi la nivelul elevilor”.

Articolul Raed Arafat: Soluția de a deschide școala este un lucru normal / Masca rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situație apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă