Raed Arafat și secretarul de stat Andreea Moldovan, declarații despre mărirea numărului de paturi în secțiile ATI

4 săptămâni in urmă 3

Șeful DSU Raed Arafat și Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vor face declarații de presă, începând cu ora 17:45, referitoare la creșterea numărului de locuri în secțiile de terapie intensivă din spitalele care tratează pacienți infectați cu COVID, în contextul în care numărul pacienților la ATI a crescut foarte mult în ultima vreme.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU Raed Arafat:

La București am adus prima secție ATI mobilă, la Spitalul Sf. Ioan. Știm că nu sunt condițiile ca într-un spital, dar e mai bine decât să rămână bolnavul fără.

Situația la ATI este una dinamică. Dimineață poate avem locuri, după-amiază să nu mai fie.

Sunt pacienți care se vindecă, pacienți pe care îi pierdem, locurile se eliberează în ambele situații.La București la acest moment nu mai erau locuri libere. În țară, dimineață erau între 20-30 de paturi.În București am avut cele mai multe probleme, dar și Timișoara a fost sub presiune mare. Am avut pacienți transferați aici. E o problemă care apare pe moment.Ajutor din afara țării nu avem de ce să cerem pentru că prin asta trec și alții.Noi avem această supapă de control, unitățile mobile ATI, unitățile exterioare care au paturi ATI.

Luni dimineață la minister a avut loc o ședință pe această temă, în contextul crizei de locuri din secțiile de terapie intensivă.

Discuțiile de azi au avut loc după ce premierul Florin Cîţu a solicitat ieri, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, creşterea la 1.600 a numărului real de paturi la ATI.

„Ne pregătim și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere. Din acest motiv, am cerut creșterea numărului real de paturi ATI la 1.600 și identificarea unor spitale noi care ar putea sa se alăture celor existente în lupta anti-COVID”, spunea duminică premierul.

În ultimele zile, numărul pacienților de la ATI a crescut, depășind pragul de 1.200, lucru care nu s-a mai întâmplat din 27 decembrie 2020. Concret, la nivel național, numărul celor internați la ATI în perioada 8-14 martie a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a lunii februarie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă