Raed Arafat, replici dure pentru Asociația „Dăruieșe Viață”: „Nu e un atac împotriva DSU sau a doctorului Arafat, ci împotriva societății civile și a celor care realmente salvează vieți”

1 lună in urmă 2

Raed Arafat, șeful DSU, lansează un atac dur la adresa fondatoarelor Asociației „Dăruiește viață” despre care spune că răspândesc știri false despre activitatea IGSU și DSU. Reacția lui Raed Arafat de, miercuri, vine după ce una dintre fondatoarele Asociației au postat pe Facebook un mesaj prin care „atacă proiectul cu unitățile mobile de terapie intensivă”.

„De câțiva ani buni reprezentantele fundației „Dăruiește Viață” au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU, etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector.(…) Una este să „dăruiești viața” și alta este să dăruiești societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează.”, se arată îm mesajul postat, miercuri, de Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Reacția șefului DSU vine după ce una dintre fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, a criticat proiectul privind unitățile mobile de terapie intensivă.

„Rămân la părerea că unitățile mobile-camion sunt bani aruncați.(…) Am tot spus că aceste unități nu pot fi folosite în siguranță pe termen lung și mai ales iarna. Dar na, DSU atât a putut, să achiziționeze niște camioane așa-zis de ATI.”, a transmis Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociație în urmă cu câteva zile pe Facebook.

În replică, șeful DSU a transmis, azi, că aceste unități mobile pot fi folosite în orice anotimp.

„Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă pot funcționa iarna. Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius.”, a mai precizat Raed Arafat.

De asemenea, într-un interviu acordat Hotnews, Oana Gheorghiu a spus că aceste tir-uri pot fi folosite doar în caz de calamitate.

„Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva.”, a precizat Oana Gheorghiu.

Reacția vine după ce, duminică seara, a avut loc un incident la unitatea mobilă de ATI de la Institutul Marius Nasta.

Primele 4 TIR-uri dotate cu aparatură ATI și transformate în unități mobile de Terapie Intensivă au ajuns în România la mijlocul lunii iunie a anului trecut, iar multe dintre acestea au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au intrat în posesia spitalelor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă