Raed Arafat, primele explicaţii după tragedia de la Victor Babeş. „Toate ventilatoarele din TIR s-au oprit împreună”

1 lună in urmă 18

Raed Arafat a transmis condoleanţe familiilor pacienţilor şi a dat detalii despre cum funcţionează TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.

„Transmit condoleanţe familiilor victimelor acestor pacienţi. Ce s-a întâmplat şi vreau să subliniez că pot fi modificate date din anchetă, pot comunica cu rezervă că situaţia e sub anchetă.

Tirul de Terapie intensivă sunt fabricate să funcţioneze în două modalităţi: o modalitate este total independentă pe butelii de oxigen şi generator electric propriu – asta este când vor funcţiona doar pentru câteva ore.

O altă modalitate când e prevăzut să funcţioneze mai mult e când se conectează la sursa de oxigen permanentă a spitalului care poate fi un stocator de oxigen şi asta este cazul TIR-ului de la Babeş care intră în camera tehnică, se conectează la TIR şi de acolo intră oxigenul pentru aparate.

Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. Aceste reductoare există şi la ieşire din stocator şi la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie lăsată să urce la mai mult de 5,8. Astăzi presiunea a crescut peste 6 Bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta face obiectul unei anchete.

Ce s-a întâmplat în TIR?

Ventilatoarele care sunt de fabricaţie americană, nu vorbim de ventilatoare de calitate slabă, când se depăşeşte presiunea de 6 bari intră în sistemul de autoprotecţie. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului.

Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul ATI mobile.

Colegii de acolo au lucrat ca să remedieze situaţia”, a afirmat Raed Afarat.

„Nu erau intubaţi cei care erau în TIR. Bineînţeles, au fost trimise ambulanţe ca să preia pacienţii până să se remedieze situaţia”, a adăugat şeful DSU.

Raed Arafat: Reprezentantul firmei care întreţine ventilatoarele nu a dorit să intre în TIR

„Era un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situaţie, din informaţiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR şi s-a ajuns acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienţi COVID.

A preferat să rămână afară şi să dea anumite indicaţii colegilor din interiorul tirului”, a spus Arafat.

Şeful DSU: „S-a întâmplat ceea ce nimeni nu a dorit să se întâmple”

„S-a întâmplat ceea ce nimeni nu a dorit să se întâmple. Unii pacienţi, chiar dacă au fost luaţi pe baloanele de ventilaţie manuală, au intrat în stop. Nu s-a reuşit să fie resuscitaţi. Erau în stare critică”, a menţionat Arafat.

El a explicat că cinci pacienţi au fost transferaţi la alte spitale.

Citeşte şi: Alertă la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Trei pacienți cu COVID de la unitatea mobilă de ATI au murit din cauza unei defecțiuni la aparatul de oxigen

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă