Raed Arafat le atacă pe fondatoarele „Dăruiește Viață”, după criticile la adresa unităților mobile de terapie intensivă: „Dăruiesc societății venin și știri false”

1 lună in urmă 1


Secretarul de stat Raed Arafat lansează un atac la adresa fondatorarelor „Dăruiește viață”, despre care spune că au „reacții isterice”, dar și că „dăruiesc societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează”. Reacția șefului DSU vine după ce, miercuri, Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele asociației, a afirmat că TIR-urile transformate în unități mobile de Terapie Intensivă „nu pot funcționa pe termen lung”.


„De câțiva ani buni reprezentantele fundației „Dăruiește Viață” au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU, etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector”, susține Raed Arafat, într-un mesaj postat pe Facebook.


În continuare, el spune că „până acum am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziție oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacțiilor isterice nefondate ale personajelor respective”.


Și le acuză apoi pe Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației care construiește un spital de oncologie pentru copii din fonduri private, că „atacă orice acțiune a celor care salvează”.


„Una este să «dăruiești viața» și alta este să dăruiești societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează”, mai scrie Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.


În același mesaj, Arafat afirmă că „nu neagă cele de la Dăruiește viață au făcut ceva și fac ceva în serviciul comunității”, „Însă, ultima postare a uneia dintre cele două personaje din fundația respectivă, prin care atacă proiectul cu unitățile mobile de terapie intensivă, nu mai reprezintă un atac împotriva DSU sau a dr-ului Arafat, ci un atac împotriva societățile civile și a tururor celor care s-au implicat pentru a face ceva în timpul unei situații de urgență fără precedent.”


Fondatoare Dăruiește viață: „Unitățile mobile-camion sunt bani aruncați”


Atacul lui Raed Arafat vine după ce Oana Gheorghiu a declarat, în urma incidentului de la Marius Nasta, că unitățile mobile de Terapie Intensivă „nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung”.


„Rămân la părerea că unitățile mobile-camion sunt bani aruncați.(...) Am tot spus că aceste unități nu pot fi folosite în siguranță pe termen lung și mai ales iarna. Dar na, DSU atât a putut, să achiziționeze niște camioane așa-zis de ATI”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.


De asemenea, într-un interviu acordat Hotnews, Oana Gheorghiu a spus că aceste tir-uri pot fi folosite doar în caz de calamitate.


„Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva.”, a precizat Oana Gheorghiu.


În replică, șeful DSU a transmis, azi, că aceste unități mobile pot fi folosite în orice anotimp.


„Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius.”, a mai precizat Raed Arafat.


Primele 4 TIR-uri dotate cu aparatură ATI și transformate în unități mobile de Terapie Intensivă au ajuns în România la mijlocul lunii iunie a anului trecut, iar, după ce au fost date în folosință, au avut nevoie de mai multe reparații.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă