Raed Arafat, despre presiunea medicală din timpul pandemiei:„Nu putem căuta normalitatea în situația în care ne aflăm”

4 luni in urmă 17


Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit, marți seara, la Digi 24 despre presiunea la care este supus sistemul medical din cauza creșterii a numărului de cazuri de coronavirus. Șeful DSU a spus că la un moment dat toate unitățile medicale din țară vor primi pacienți infectați cu noul coronavirus.


„Din păcate suntem într-o situație care nu este normală nu putem căuta normalitatea în situația în care ne aflăm. Activitatea se desfășoară în condițiile specifice unei pandemii, trebuie să-ți adaptezi activitatea. Impactul pe sistemul sanitar solicită și măsuri specifice, poate lumea nu e obișnuită cu ele, nu avem cum să lucrăm în condiții normale. Suntem deschiși să găsim soluții. Avem nevoie de personal în plus. N-ai cum să asiguri un număr ideal de medici pentru toți. Orice este posibil de rezolvat îl facem.  Colegii din teren trebuie să înțelegă că nu suntem într-o fază de normalitate”, a declarat Raed Arafat, marți seara, la Digi24.


Șeful DSU a explicat faptul că în momentul în care numărul cazurilor de coronavirus cresc, automat cresc și cazurile din Terapie Intensivă.


„Creșterea numărului de cazuri este evidentă, sper ca măsurile luate să fie eficiente și dacă sunt respectate să ducă la sistarea creșterii, să ne oprim la un platou, dar o perioadă tot vom avea o presiune pe sistemul medical. Avem 615 localități care au o incidență între 1, 5 și 3 la mia de locuitori, sunt 44 de municipii cu incidența de 1,5 și 3 la mia de locuitori și 15 orașe mari în care rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori”, a mai explicat șeful DSU.


„ Azi am avut o discuție cu Nelu Tătaru, minsitrul Sănătății, ne-a chemat pentru a vedea ce soluții avem, printre acestea am vorbit despre transformarea Spitalului Malaxa în Spital Covid, de asemenea la Spitalul Sfântul Pantelimon să fie un etaj unde primesc cazuri de Terapie Intensivă. La un moment dat toate spitalele vor primi pacienți cu Covid, nu doar cele desemnate. Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația. Noi în București avem sute de cazuri zilnic, de aici să calculăm așa: cam 5% din cazuri ajung în următoarele 10 zile la Terapie Intensivă, iar cam 20-30% au nevoie de oxigen”, a mai explicat Raed Arafat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă