Raed Arafat, despre pacienţii COVID cu certificate false: Să spună medicului că sunt nevaccinate. Medicul are obligaţia să păstreze secretul

4 săptămâni in urmă 19

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 5 noiembrie, că medicii trebuie să păstreze secretul pacienţilor şi să nu-i reclame la Poliţie pe cei care sunt vaccinaţi „la chiuvetă”, respectiv au certificate false de vaccinare, informează Agerpres.

„Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real”, a declarat Raed Arafat la o conferinţă de presă alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei.

Arafat i-a îndemnat pe pacienţii care se îmbolnăvesc de COVID să spună medicilor adevărul cu privire la vaccinare, fără teama de „a se trezi cu dosar penal”.

Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului.

Raed Arafat:

„Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că, dacă spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal şi mai degrabă pacientul să spună medicului care îl tratează că totuşi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul să stabilească care este demersul terapeutic corect”, a spus Arafat.

Şeful DSU a venit apoi cu precizăr. „Vreau să mai completez ceva. Medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului. Dacă pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, pacientul poate să solicite acest lucru”, declarat şeful DSU.

„Dacă pacientul decide să ajute în depistarea modalităţilor şi a modului în care a fost vaccinat la chiuvetă, normal că acest lucru poate să ajute să salveze alte vieţi. Dacă el doreşte doar să anunţe medicul lui şi medicul să păstreze lucrul numai pentru partea terapeutică şi să nu meargă mai departe, medicul este obligat să păstreze secretul pacientului, din ce ştiu eu”, a mai spus Arafat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă