Radu Preda, fostul director al ICCMMER,  suspendat de episcop din funcția de paroh al unei parohii din Munchen și somat să se mute din casa parohială pe motiv că dezbină credincioșii și că postează pe Facebook. Preda: un abuz

1 lună in urmă 36

Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Radu Preda, devenit între timp parohul Parohiei „Bunavestire” din Munchen a intrat în conflict cu episcopul  său, Sofian Pătrunjel.

Nemulțumit de faptul că preotul ar crea în parohie o „stare de tensiune și tulburare”, dar și pentru că acesta ar avea o activitate intensă pe rețelele social-media, Episcopul Sofian a decis în urmă cu două săptămâni să îl suspende pe preotul Radu Preda din funcția de paroh, cerându-i totodată să părăseasca casa parohială.

„În cadrul Adunării Generale la care aţi fost prezent, am putut constata, din păcate, dezbinarea credincioşilor şi starea de tensiune şi tulburare din parohie, pe care le-aţi provocat în mare măsură Preacucernicia Voastră în perioada de când conduceţi această parohie. Faptul că peste 80% din participanţii la şedinţă se manifestau vehement împotriva a orice ar fi venit din partea Preacucerniciei Voastre, a fost o confirmare tristă a dezamăgirii, neîncrederii şi chiar aversiunii credincioşilor faţă de persoana Dumneavoastră, provocate printr-un mod defectuos de relaţionare, printr-o atitudine nepotrivită, prin diverse nereguli în gestiunea administrativ-financiară, prin postări pe canalele media, absolut în contradicţie cu deontologia preoţească, prin încercări de falsificare a adevărului şi de muşamalizare a situaţiilor. A devenit astfel cât se poate de evident că nu (mai) aveţi capacitatea de a aduce linişte şi împăcare între oamenii din parohie, ci, din păcate, generaţi o stare de conflict, dezbinare şi învrăjbire.”, i-a transmis preotului,  episcopul Sofian.

În cadrul aceleiași scrisori, ierarhul îi aduce la cunoștință preotului măsurile pe care le-a luat împotriva sa:

„1.Activitatea Preacucerniciei Voastre ca Paroh al Parohiei „Buna-Vestire” încetează imediat. 2.Gestionarea activităţii parohiei, în toate aspectele ei, revine actualului preşedinte al asociaţiei care este şi episcopul-vicar al Arhiepiscopiei. 3. Până la numirea unui nou paroh, activitatea liturgică, contactul cu credincioşii, programările, săvârşirea şi înregistrarea serviciilor religioase, redactarea de mesaje pe paginile media ale parohiei, toate acestea vor fi continuate, respectiv preluate de către P.C. Protos. Athanasie Ulea. 4. Pe perioada cât vă aflaţi în concediu medical, veţi putea locui în apartamentul de la etajul doi al Centrului Parohial al Parohiei „Buna-vestire”, urmând să eliberaţi în cel mai scurt timp şi să predaţi cheile de la parter şi etajul 1, pe care le-aţi ocupat abuziv. 5. Din acest moment vă este interzis să mai slujiţi liturgic în cadrul Parohiei „Bunavestire” din München, să vă adresaţi credincioşilor în public în biserică sau să mai postaţi ştiri/informaţii pe canalele media ale parohiei.”

Preotul Radu Preda susține că suspendarea sa este un abuz și îl acuză pe episcop, într-o postare pe Facebook, că a devenit un „dominator” care timp de doi a exercitat asupra lui o presiune psihică foarte mare.

„Suspendarea aceasta este abuzivă, în termeni bisericești și laici, din pricina faptului că nu a fost precedată de o discuție, anchetă, analiză sau cum am dori să o mai numim. A venit direct și intempestiv de sus în jos. Or, aici este o imensă problemă care nu mă mai privește doar pe mine: abuzarea de prerogativele episcopale. Din părinte, ați devenit, spre mâhnirea mea interioară, un dominator. Chiar nu cred că acesta este duhul în care, cu mine sau cu oricine altcineva, în Țară sau în diaspora, se poate lucra. Ați devenit episcop, nu V-ați născut. Așa cum eu, prin munca mea la catedră, prin studiile publicate și alte asemenea am parcurs ierarhia academică. O „breaslă”, precum cea a preoților, nu poate fi condusă pe termen lung exclusiv prin teroare și amenințări. S-a văzut ce produce pe termen lung: lipsa de loialitate. Exact ca în cazul celor care au vorbit fără discernământ în timpul „investigațiilor” Recorder. Asta Vă doriți? Șubrezirea și mai rapidă a imaginii în afară a Bisericii prin cultivarea în interior a unei culturi a ascultării dobitocești?”, spune Radu Preda.

Totodată, preotul îi reproșează episcopului că nu s-a ținut de cuvânt atunci i-a spus că îl va suspenda din funcția de paroh numai pentru o perioadă de două săptămâni. Atât cât ar fi fost nevoie pentru ca „să se liniștească spiritele în parohie”.

Radu Preda  a fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din martie 2014 până pe 14 ianuarie 2020. În septembrie 2015, Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Pârvulescu, William Totok și Adrian Cioroianu s-au autosuspendat din Consiliul Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în semn de protest față de unele declarațiile ale acestuia. Cei cinci au cerut schimbarea sa din funcție.  Din 2019 este paroh al comunităţii româneşti din München arondată Bisericii Buna Vestire din oraşul german. Are 10 cărți publicate și a urmat studii doctorale la Heidelberg, Paris și Roma.

Sursa Foto: Facebook/Radu Preda

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă