Putin își sporește controlul asupra internetului: Rusia a blocat șase software-uri care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de Moscova

1 lună in urmă 24

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia a anunţat vineri că a blocat şase software-uri extrem de utilizate de reţele private virtuale (VPN), care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de către Moscova, relatează AFP.

Conform Roskomnadzor, utilizarea acestor VPN-uri ar permite consultarea de „conţinuturi interzise” şi ar încuraja „activităţi ilegale, în special promovarea drogurilor, a pornografiei infantile, a extremismului şi a tendinţelor suicidare”.

Blocajul vizează Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN şi IPVanish VPN, a precizat Roskomnadzor într-un comunicat.

AFP a constatat totuşi că aplicaţia de telefon a unuia dintre aceste servicii, Nord VPN, funcţiona încă în Rusia vineri după-amiază.

Roskomnadzor a precizat că le va permite companiilor ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologiile lor informatice să continue să o facă, dacă se va stabili că aceste firme nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, internetul a fost mult timp în Rusia un mare spaţiu al libertăţii puţin controlat de autorităţi şi folosit de media independente şi mişcări de opoziţie faţă de Kremlin.

Însă puterea rusă a trecut la ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri care refuză să îşi transmită datele sau sancţionând giganţi digitali acuzaţi că nu elimină conţinuturi „ilegale”.

În ultimele luni, autorităţile au blocat mai multe site-uri având legătură cu opozantul închis Aleksei Navalnîi, în contextul apropierii alegerilor legislative din septembrie, potenţial delicate pentru Kremlin.

În 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran deconectat de la marile servere mondiale. Autorităţile neagă că ar dori să creeze o reţea naţională sub controlul lor, în ciuda temerilor în acest sens ale unor ONG-uri şi opozanţi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă