Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, reacție după investigația Recorder: Material destinat unui scop jalnic

5 zile in urmă 20

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a criticat miercuri, printr-un „punct de vedere personal”, investigația Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor, spunând scopul materialului este unul „jalnic”, anume „lovirea în imaginea publică a Patriarhului”.

Recorder a publicat marți o investigație în care dezvăluie cum o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii acționează împreună pentru construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, Patriarhul Daniel, pe care oamenii săi îl numesc „Marele Alb”.

”Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenții, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în reacția personală a lui Vasile Bănescu, purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, față de materialul Recorder.

”Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată și ignoranță în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile”, spune Bănescu.

Potrivit lui Bănescu, materialul mizează în primul rând pe ”atenția și jubilația celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică și cultele religioase”.

Bănescu mai acuză publicația Recorder de ”un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR” și susține că, ”deși legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenția obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală a unor persoane din administrație și a unor așa-ziși complici ai instituției care apar în investigație, persoane care încearcă totdeauna și pretutindeni, desigur, să obțină beneficii personale prin simpla insinuare conjuncturală în vecinătatea cuiva important, comițând astfel un grav rapt de imagine împotriva voinței celui a cărui imagine e folosită”.

Reacția oficială BOR

Patriarhia Română a transmis într-un comunicat de presă că în material este atacată ”finanțarea Bisericii și a cultelor religioase, transmițându-se implicit și perfid că această finanțare constituie o irosire a banilor publici”, cu toate că, potrivit BOR, finanțarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală.

”Afirmațiile domnului Lazăr Neacșu sunt neadevărate şi iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, „deputat de Patriarhie”. Referitor la afirmația acestuia cu privire la apartenența sa politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic”, spune BOR.

Procedurile aprobate de Arhiepiscopie sunt corecte și eficiente, specifice persoanelor juridice de drept privat, întrucât nu există un act normativ sau contract prin care Statul Român să se angajeze că suportă integral sau într-un procent definit cheltuielile acestor obiective. Numai în funcție de disponibilități, unele instituții publice cu atribuții în domeniul sprijinirii cultelor pot oferi sprijin financiar

Patriarhia Română:

Recorder: 1,3 miliarde de lei, alocaţi de la buget în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti

Potrivit Recorder, 1,3 miliarde de lei au fost alocaţi de la buget în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel, numai pentru bisericile din Bucureşti. Jurnalistul Victor Ilie s-a infiltrat, folosind o identitate falsă, în rândul rețelei și a prezentat modul cum mecanismul de funcționare a imperiului financiar creat în jurul Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, el a discutat cu episcopul vicar Aurel Mihai, consilierul general Lazăr Neacșu, care se autodescrie ca un reprezentat al Bisericii în politică, și un om de afaceri care lucrează cu Biserica. „În sistemul nostru se intră puțin mai greu, dar odată ce-ai intrat, ai o pălărie bine asigurată, adică nu te mai plouă…”, i-a mai spus vicarul eparhial jurnalistului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă