(Publicitate) Tot ce trebuie să știi despre bateria mașinii tale

1 lună in urmă 1

Automobilul este un element important în viața multora dintre noi, în special dacă ne bazăm zilnic pe el pentru a ne deplasa dintr-un loc în altul. Fie că îl folosești pentru a merge la birou și înapoi sau pentru a-i ajuta pe cei dragi ție să ajungă mai repede la destinațiile lor de peste zi, mașina rămâne un avantaj în ceea ce privește raportul cost-beneficiu. Cu toate acestea, bateria este și una dintre cele mai importante componente. Acumulatorul este cel care ne asigură că întregul sistem funcționează, însă nu mulți dintre noi cunosc întregul proces. 

Ce este bateria de mașină?

Din punct de vedere tehnic, bateria mașinii constă într-un acumulator cu încărcare rapidă. La rândul lui, acesta pune la dispoziție curent pentru pornire, iluminare și aprindere. Cu toate acestea, obiectivul principal al bateriei rămâne pornirea motorului vehiculului întrucât, ulterior pornirii, curentul este furnizat de alternatorul angrenat de curea. 

În ceea ce privește o baterie nouă, pornirea de motor va necesita mai puțin de 3% din totalul capacității bateriei. Tocmai din acest motiv, în cazul în care motorul nu pornește, soluția este să apelezi la automat timp de 30 de ori. 

În interiorul bateriilor auto există celule din plumb și acid sulfuric. Acestea oferă o tensiune de 12 volți de fiecare dată când sunt coroborate, în special atunci când există 6 celule care au, fiecare, 2 volți legați în serie.

Ce tipuri de baterii sau acumulatori auto există?

(Publicitate) Tot ce trebuie să știi despre bateria mașinii tale

Ilustrație a tipurilor de baterii preluată din autopieseonline24.ro 

La ora actuală, pe piață există 4 tipuri de baterii auto, în funcție de necesitățile mașinilor noastre:

Baterii auto cu întreținere – sunt din ce în ce mai rare pe piață, întrucât evaporă lichid în timpul procesului de electroliză din interior. Tocmai de aceea, lichidul trebuie să fie constant completat;Baterii auto fără întreținere – reprezintă variante moderne și asigură păstrarea lichidului pe tot parcursul funcționării. De aceea, sunt mult mai des recomandate și folosite în confecționarea mașinilor;Baterii auto etanșe cu gel – sunt considerate ca fiind cele mai performante modele, capabile să ofere o experiență sigură și plăcută în timpul condusului. Astfel, mașinile care au baterii auto etanșe cu gel beneficiază, în realitate, de gel de electroliză. Acesta este gândit pentru un consum uriaș de curent, motiv pentru care bateriile de acest fel sunt deseori utilizate în aplicații sau în cazul motoarelor mari, precum și în competițiile de car-audio;Baterii auto pentru Start/Stop – reprezintă cea mai nouă versiune de pe piață, ideală pentru autoturismele cu sistemul Start/Stop. Acestea sunt dispozitive care nu au nevoie de întreținere, reușind să se încarce foarte rapid. Astfel, înmagazinarea curentului este foarte ușoară și bună.

Care sunt pașii de urmat în cazul în care bateria nu mai funcționează?

Ori de câte ori bateria mașinii nu mai este bună, este cazul să achiziționăm una nouă. În decursul acestui proces, cea veche trebuie să fie dusă la schimb, pentru a nu ajunge la gunoi – ci într-un loc special. Ei bine, dacă se întâmplă ca bateria să fie spartă, aceasta poate polua într-o măsură destul de mare mediul înconjurător. Aceasta poate ajunge inclusiv până la pânza freatică, împrăștiind sulfat de plumb. 

Un aspect important de precizat aici este că o baterie moartă este catalogată, potrivit legii, ca fiind un Deșeu de Risc. Tocmai de aceea, magazinele de acumulatori care acceptă baterii vechi le depozitează la centrele speciale de colectare. Astfel, plumbul din interior poate fi folosit la reciclare, fără să ajungă în natură. De altfel, este ușor ca plăcile de plumb să fie repuse în folosință, imediat ce acestea ajung să fie tratate cu substanțe speciale.

Cum îți dai seama că bateria nu mai funcționează / „a murit”?

De îndată ce bateria nu mai funcționează, utilitatea mașinii se apropie de zero. Chiar dacă, deseori, această situație nu poate fi evitată, există câteva semne că bateria trebuie să fie verificată cu atenție.

La ora actuală, nu există o baterie auto care să funcționeze pe parcursul întregii vieți a mașinii. Acest lucru se datorează faptului că, momentan, nu avem la dispoziție un material capabil să reziste pentru totdeauna la ciclurile de încărcare și descărcare.

În general, bateria moare între 3 și 6 ani de la utilizare, iar cauza principală este dispariția suprafeței tratate care există deasupra plăcilor de plumb. Imediat ce un mecanic auto observă acest lucru, te va atenționa cu privire la posibilele repercusiuni pe care le vei experimenta în timpul șofatului.

Cunoașterea stării bateriei auto este un aspect tehnic de ale cărui avantaje te vei putea bucura în cel mai scurt timp. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă