(Publicitate) Cum să faci o primă impresie bună, indiferent de context: un ghid universal valabil

1 lună in urmă 13

Poate că ți se pare că e doar un clișeu că ”prima impresie contează”, dar, realitatea este că este în ADN-ul nostru să îi scanăm pe cei din jur la primul contact, să ne facem o părere despre ei și să îi judecăm. Iar acest lucru ne pune, pe fiecare dintre noi, și în postura celui evaluat. Există criterii asupra cărora nu putem acționa, cum ar fi simetria trăsăturilor faciale, însă, asta nu înseamnă că nu ne putem îmbunătăți imaginea din alte perspective. Indiferent dacă vrei să faci o impresie bună la un interviu pentru un nou loc de muncă sau contextul este o întâlnire, iată cum poți face o primă impresie bună:

Ține cont de ocazie

E o diferență între o primă întâlnire nonformală și una formală. Asigură-te că ținuta ta este una adecvată ocaziei, din cap până-n picioare și de la pantofi, la ochelari de soare. În legătură cu aceștia din urmă, trebuie să știi că nu sunt potriviți pentru orice fel de interacțiune. Dacă ai o întâlnire profesională, fie chiar și un prânz de afaceri într-un cadru informal precum o terasă, nu este indicat să îi porți, deoarece interlocutorul tău ar putea interpreta gestul în direcția în care ai putea avea ceva de ascuns. La o primă întâlnire cu o potențială parteneră, însă, o pereche de ochelari de soare barbati e un accesoriu must have, dacă ieșiți în parc într-o zi călduroasă.

Acordă atenție limbajului trupului 

Picioarele încrucișate ar putea sugera că ești reticent la ideile prezentate. Poziția mâinilor și gesturile pe care le faci cu acestea pot fi, de asemenea, importante. Dacă vrei să fii perceput drept o persoană deschisă, începe conversația cu un zâmbet – va fi de impact. De asemenea, poziția întregului tău corp, în raport cu persoana din fața ta, poate sugera dacă ești cu adevărat interesat de conversație sau nu, în funcție de direcția în care te înclini. O strângere de mână prea ”moale” poate indica dezinteresul, pe când una prea fermă va trăda dorința ta de putere și dominare. Studiază-ți gesturile și mimica în oglindă și exersează-le constant, pentru a găsi un echilibru între ceea ce îți dorești să transmiți și ceea ce reușești să transmiți.

Arată că ai încredere în tine, fără a fi arogant

Un zâmbet cald și natural va spune despre tine că nu ești intimidat de situația în care te afli sau de persoana din fața ta. Contactul vizual este, la rândul său, important, deoarece va sugera că nu ai nimic de ascuns și nimic de care să te temi. În ceea ce privește discursul, este important să fii conștient de calitățile tale, să le recunoști și pui în valoare, însă, fără o atitudine arogantă. Nu te compara cu alții și sugerează că ești persoana potrivită fără a te raporta la altcineva.

Nu uita de maniere

Fii punctual. Dacă ai întârziat la o întâlnire prestabilită, cere-i scuze celui care te-a așteptat. Vorbește politicos cu personalul restaurantului. Nu sta pe telefon în timpul întâlnirii, indiferent de natura acesteia. Ascultă-ți interlocutorul cu atenție și demonstrează-i că te interesează discuția voastră. Nu uita să spui ”mulțumesc”. De asemenea, acordă atenție igienei personale și propriei apariții – mirosul proaspăt, unghiile îngrijite, pantofii curați și aspectul părului vor fi primele lucruri pe care le va observa cineva, oricât de nesuperficial.

Fii tu însuți și mizează pe naturalețe

Oamenii își pot da seama de ipocrizie, fără mari eforturi. Iar tu nu vrei să fii perceput drept neautentic, prefăcut, forțat. Nu uita că energia pe care o transmiți este contagioasă. Dacă participi la o întâlnire și atitudinea ta denotă pozitivism, la fel se vor comporta și ceilalți participanți. În mod similar, dacă ai gânduri negative și cauți defecte și scăpări acolo unde nu există, nici atitudinea celor din jur nu va fi diferită. Dacă vrei să îți pui în valoare o calitate, cum ar fi simțul umorului sau abilitățile într-un anumit domeniu, folosește-te de asta pentru a face o primă impresie memorabilă. 

Fii persoana pe care ți-ar plăcea să o întâlnești

Gândește-te la toți oamenii pe care îi placi și la calitățile lor. Ce ți-a trezit interesul la alte persoane? Care sunt calitățile lor comune, care te determină să îți dorești să îți petreci timpul în compania lor? Ce ți-ar plăcea să transmiți și care sunt calitățile tale pe care ai putea învăța să le pui mai bine în valoare? Gândește-te la toate aceste lucruri și calibrează-ți comportamentul, astfel încât să fie în concordanță cu ceea ce îți dorești să fii, cu versiunea ta cea mai bună, cu persoana pe care își vor dori toți s-o cunoască.

Nu trebuie să îți schimbi personalitatea pentru a face o primă impresie bună, în orice context social. Este suficient să înveți să îți pui în valoare calitățile și să te asiguri că ești consecvent în idei și comportament. Pe măsură ce îți vei exersa anumite gesturi, vei deveni tot mai bun la a te face plăcut. Iar beneficiile nu se vor lăsa așteptate: carieră, prieteni, relații – pe toate planurile vei avea doar de câștigat!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă