(Publicitate) Alegerea unui termometru: modele si sfaturi utile

2 luni in urmă 42

Cum sa alegi un termometru bun?

Termometrul medical este un accesoriu de nelipsit din orice casa, intrucat el ne ajuta sa identificam temperatura corpului, iar in unele situatii este absolut vital sa stim care este aceasta, pentru a actiona in consecinta si a ne trata corespunzator. Alegerea unui termometru reprezinta un aspect caruia trebuie sa ii acordam atentia necesara. Tocmai de aceea, am pregatit, in cele ce urmeaza, un ghid care ne descrie modul de functionare si criteriile pe care trebuie sa le avem in vedere cand achizitionam un termometru.

Sigur stii cat este de important sa ai in casa un termometru bun, care sa iti fie ajutor de nadejde in momente in care febra poate indica nevoia de ingrijiri medicale amanuntite si tratament adecvat pentru a aduce temperatura corpului la valori normale.

Desi cu totii am fost invatati ca temperatura corpului este de 37 de grade Celsius, studiile recente au demonstrat ca temperatura optima a organismului uman este de 36.6 grade Celsius. Aceasta modificare poate fi legata fie de calitatea termometrelor, care s-a imbunatatit in timp si care au devenit din ce in ce mai exacte, fie chiar despre o modificare a temperaturii corpului uman in timp, din cauza stilului de viata pe care oamenii il au astazi. Este vorba asadar de o rata metabolica mai redusa a omului modern, sau despre scaderea inflamatiei din corp in timp, intrucat in ziua de azi exista mai multe tratamente disponibile pentru tratarea diverselor boli cronice, pentru care in trecut nu exista tratament. Concluzia acestor cercetari este ca mai mult de 75% din populatie indica o temperatura normala a corpului de sub 37 de grade Celsius.

Stiind acest lucru, nu ne vor mira valorile pe care le vom obtine la o masurare de rutina a temperaturii corpului. De aceea, pentru valori cat mai conforme cu realitatea in situatii de urgenta, este indicat sa avem in casa un termometru bun.

Criteriile de selectie a unui astfel de termometru depind de mai multe aspecte:

In primul rand, trebuie sa ne indreptam catre un termometru eficient. Astfel, exista mai multe modele de termometre, clasificate in functie de principiul fizic pe baza caruia functioneaza si acestea pot fi: clasice/analogice, digitale sau cu infrarosu.Pe de alta parte, trebuie sa urmarim indicatorii de performanta ai acestuia. Acestia se refera la factori adiacenti descrisi in manualul de utilizare al termometrului. Durata de functionare este, de exemplu, un astfel de indicator si difera de la un termometru la altul. Afisarea raspunsurilor la dispozitivele moderne se face intr-un interval de 10-80 de secunde, insa cele mai bune termometre au capacitatea de a reda un rezultat precis in doar 3 secunde. Cu toate acestea, metoda de masurare insa poate sa dea rezultate diferite. Pentru cele mai corecte valori, medicii ne indeamna sa luam temperatura intra-rectal sau la nivelul urechii. La bebelusi este indicat sa urmam metoda intra-rectala si sa evitam sa folosim termometrul in urechile acestora, pentru a nu le afecta timpanul.Fiabilitatea si functionalitatea sunt criterii importante alegerea unui termometru. Este de preferat ca acesta sa fie usor de folosit, sa prezinte un semnal sonor la afisarea rezultatelor si sa fie cu display electronic, asa incat temperaturile obtinute sa fie usor de citit. De asemenea, este bine sa alegi unul durabil si rezistent, pe care sa il poti folosi mult timp. De asemenea, este bine sa fie compact, de dimensiuni reduse, pentru a putea fi luat oriunde mergi sau calatoresti.In functie de locul in care sunt folosite, termometrele pot fi dispozitive axilare, timpanice, rectale sau pentru uz oral.

Modele termometru: sfaturi si recomandari

Desi pot parea demodate, temometrele analogice cu mercur inca se mai utilizeaza, dar nu mai sunt comercializate (din cauza riscului de contaminare cu mercur) si nici pe departe la fel de dorite precum cele digitale sau cu infrarosu. Asta pentru ca rezultatele redate nu se citesc usor, iar uneori poti chiar avea indoieli in ce le priveste.

Termometrele digitale sunt moderne si practice. Acestea prezinta rezultate precise, afisate foarte repede, in comparatie cu cele clasice. Unele dintre ele au o memorie care pastreaza ultimele cateva temperaturi inregistrate, lucru de mare ajutor intr-o situatie in care avem nevoie sa monitorizam temperatura corpului. Aceste tipuri de termometre au deseori o serie de functii eficiente si foarte practice.

Termometru cu infrarosu – caracteristici importante

O inovatie tehnologica in domeniu o reprezinta termometrul cu infrarosu, care are capacitatea de a citi temperatura corpului prin intermediul radiatiilor infrarosii, emise de corpul uman. Practic, termometrul acesta nu trebuie sa fie tinut lipit de corp pentru ca temperatura sa fie masurata. Non-invaziv (non-contact) si intuitiv in ce priveste utilizarea, acest tip de termometru face masurarea temperaturii prin scanare, fara a atinge pielea, fiind igienic in comparatie cu un termometru traditional.

De asemenea, el este multifunctional, intrucat cu acest termometru poti masura diverse temperaturi. Este ideal pentru familiile cu copii mici, intrucat poti masura temperatura mancarurilor pregatite, a apei din cada, a laptelui din biberon sau chiar temperatura camerei.

Acesta are o capacitate de memorie mai extinsa decat in cazul termometrelor digitale, alaturi de alte functii inteligente precum alerta asupra descarcarii bateriei, oprirea automata sau redarea rezultatului in 3 secunde.

Prevazut cu semnalizare sonora si alarma in caz de febra, acest termometru cu infrarosu este un real ajutor in viata de zi cu zi. Fa o alegere inteligenta si ia-ti un astfel de temometru pentru masuratori precise si rapide ale temperaturilor ce te intereseaza.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă