Publicație grecească: Și România ”pune foc” la temelia UE, după Polonia

3 săptămâni in urmă 14

România, ca și Polonia înaintea ei, a pus sub semnul îndoielii supremația dreptului european asupra dreptului național, scrie publicația grecească Pentapostagma, citată de Rador.

După Polonia, care are o lungă confruntare cu instituțiile europene, a venit rândul României.
Se reamintește că Polonia a acuzat Germania că „încearcă să creeze un al patrulea Reich, susținând că profită de Uniunea Europeană pentru a priva alte națiuni de suveranitate și a le forța la o formă modernă de vasalitate”.

Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2021 cu privire la un posibil ”Polexit” a fost una catalizatoare. Cu o mare majoritate (12 la 2) nu numai că a decis că legislația națională – și, în special, Constituția poloneză – prevalează asupra dreptului european, chiar și asupra dreptului primar, ci a și propus Guvernului Poloniei organizarea unui fel de sistem special de control judiciar asupra reglementărilor Ordinii Juridice Europene de către Curtea Constituțională a Poloniei în ceea ce privește „concordanța” acestora cu Constituția Poloniei!

Comisia Europeană a trimis o notificare guvernului polonez, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde. Procedura de infringement va duce la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și chiar la impunerea de sancțiuni financiare.

Acum vine Curtea Constituțională a României, care a hotărât că o decizie a Curții Supreme a UE nu poate fi pusă în aplicare fără modificarea în prealabil a Constituției țării.

Asta înseamnă că România, ca și Polonia înaintea ei, a pus sub semnul întrebării prevalența dreptului european asupra dreptului național.

Context

„Este cât se poate de evident înscris în Constituţia României că tot ce înseamnă partea de prevalenţă a dreptului Uniunii Europene se aplică şi în România. Eu din ce am putut să înţeleg a fost vorba de un comunicat şi nu de o poziţie oficială a Curţii Constituţionale”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă la Horezu, fiind întrebat de jurnalişti despre disputa CCR-CJUE privind supermaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru G4Media.ro, că poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvenrului de recunoaștere a supremației dreptului european a rămas neschimbată. Predoiu susține că poziția guvernului a fost comunicată și la Bruxelles în două rânduri.

Curtea Constituțională a României a respins, într-un comunicat dat publicității pe 23 decembrie, decizia majoră a Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE.

Sursa Foto: Pentapostagma/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Citește integral

Premierul Nicolae Ciucă despre disputa CCR-CJUE privind supermaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale: Prevalenţa dreptului Uniunii Europene e înscrisă în Constituţia României. CCR a dat un comunicat, nu o decizie

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă