PSD respinge varianta ca persoanele nevaccinate să plătească serviciile medicale în tratamentul anti-Covid și cere testare gratuită

3 săptămâni in urmă 24

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 18:38

63 citiri

PSD respinge varianta ca persoanele nevaccinate să plătească serviciile medicale în tratamentul anti-Covid și cere testare gratuită

Deputatul PSD Alexandru Rafila a explicat marți, 16 noiembrie 2021, că varianta ca persoanele care nu sunt vaccinate anti-COVID să plătească serviciile medicale ar agrava situația celor care se infectează cu Sars-Cov-2.

Rafila a anunțat că PSD respinge această propunere, despre care a spus că este exclusă din punct de vedere medical.

"Nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la certificatul verde. Doar vreau să vă spun că proiectul de lege care a fost respins de Senat, în momentul de faţă, are extrem de multe amendamente. Am văzut că sunt chiar 42 de pagini de amendamente pentru un proiect de lege care avea două pagini. Trebuie să le putem discuta, înţelege, în primul rând. Câteva lucruri de principiu: în mod evident, nu am fost de acord şi cred că au înţeles şi partenerii noştri de discuţie că această problemă a plăţii serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi este exclusă", a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Deputatul a explicat că această variantă este exclusă şi din punct de vedere medical, pentru că ar accentua şi mai mult problemele legate de prezentarea în spital tardivă a celor care sunt infectaţi cu SARS-CoV-2.

"Noi vrem să-i încurajăm să se prezinte cât mai repede, or asta era evident o barieră şi, de asemenea, am continuat să susţinem punctul de vedere că, în eventualitatea aprobării unui astfel de certificat verde, trebuie să găsim o soluţie, cel puţin pentru o perioadă de timp, testarea să fie gratuită, mai ales că şi logica spune că dacă mâine ar vrea toată lumea să se vaccineze lucrul acesta nu este posibil. Noi am propus 60 de zile, cred că vom rămâne cu această propunere a PSD. Nu s-a intrat în detalii. (...) Oricum 45 şi cu cele 15 până la intrarea în vigoare a legii fac tot 60 de zile", a completat Rafila.

Acesta a adăugat că legea privind certificatul verde COVID trebuie să aibă prevederi clare, transparente şi măsurabile.

"În primul rând, trebuie să înţelegem de ce îl introducem - îl introducem ca să protejăm sănătatea publică, lumea să se infecteze cât mai puţin, instituţiile să funcţioneze, şcolile să funcţioneze şi aşa mai departe, trebuie să existe însă instrumente măsurabile şi atunci trebuie să se ştie când îl introduci, când situaţia epidemiologică o impune şi care sunt criteriile de renunţare la certificatul verde în funcţie de un anumit context epidemiologic. Sunt nişte lucruri care trebuie să fie foarte clare, transparente şi măsurabile şi populaţia să fie informată din timp, nu în momentul în care se iau astfel de decizii", a mai spus Rafila.

Citeste si:

Rata de pozitivare a testelor COVID a ajuns la cel mai mic procent din 12 septembrie și până în prezent

Numărul cazurilor grave de COVID se menține la un nivel extrem de ridicat în România. Cu toate acestea, îmbolnăvirile noi scad vertiginos în ultimele zile. Raportul autorităților de...

Lucian Bode insistă ca PNL să numească primul ministru în alianța cu PSD. „Cine a spus că Florin Cîţu nu poate fi premier?”

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat marţi, 16 noiembrie, înainte de negocierile cu PSD şi UDMR, că, în opinia sa, liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern, chiar...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă