PSD insistă ca Planul național de redresare să fie prezentat în plenul Parlamentului și condiționează în continuare votul pentru ratificarea contribuției României la bugetul UE

1 lună in urmă 4

Senatorul PSD Radu Oprea, purtător de cuvânt al partidului, a declarat luni, după ședința Biroului Permanent Național, că Planul național de reziliență și redresare (PNRR) trebuie prezentat în plenul Parlamentului, nu doar într-o comisie parlamentară, și a reiterat că PSD dorește ca mai întâi să fie dezbătut PNRR și apoi să fie dat un vot pentru ratificarea contribuției României la bugetul UE, așa-numitele resurse proprii.

„Este absolut necesar să vină cu acest program în Parlament. (…) Cred că este singura soluție corectă față de români. Ei uită un lucru: că se numește Plan național de redresare și reziliență. Nu este nici planul PNL de redresare și reziliență, prima variantă, cea care a luat nota 4 la Bruxelles, și nu este nici planul USR de redresare și reziliență”, a declarat Radu Oprea.

Senatorul PSD a spus că „este prea puțin” ceea ce a anunțat ministrul Cristian Ghinea, că va prezenta PNRR în Comisa de afaceri europene.

„Este nevoie de o dezbatere și de o susținere a Planului național de redresare și reziliență în Parlament, pentru că acolo ar trebui să vorbim în principal despre reforme, nu despre împărțirea banilor publici (..)”, a declarat Oprea.

Întrebat dacă PSD amână, în continuare, susținerea ratificării contribuției României la bugetul UE, Radu Oprea a răspuns: „Da, trebuie să vină în Parlament să prezinte PNRR”.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercurea trecută plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii PSD nu vor vota, miercuri, în plenul comun ratificarea contribuției României la UE, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.

Premierul Florin Cîţu a acuzat în aceeași zi un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (grupul PPE) a criticat, tot miercurea trecută, intenția PSD de a nu vota decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene, explicând că, dacă o țară nu ratifică această decizie, Mecanismul European de Redresare și Reziliență nu se poate aplica pentru niciun stat membru.

„Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul a explicat că, fără o decizie privind resursele proprii ale Uniunii Europene, ratificată de toate cele 27 de state membre, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, la finalul ședinței de guvern, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi pus în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare va fi adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană.

El a subliniat că, după buget, PNRR a fost al doilea test pentru coaliția de guvernare, care se dovedește a fi ”unită și puternică”.

Sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă