PSD a atacat la CCR proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii interimare a TVR și Radio România

4 săptămâni in urmă 18

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 17:05

58 citiri

PSD a atacat la CCR proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii interimare a TVR și Radio România

PSD a atacat la Curtea Constituţională legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Social-democraţii fac referire la alte decizii ale CCR prin care se preciza că alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă a fost neconstituţională.

PSD consideră că parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii celor două societăţi.

În sesizarea către CCR se mai spune că în cazul acestei ordonanţe s-a încălcat principiul bicameralismului, mai exact, în Camera decizională s-a adoptat o altă reglementare, total diferită de cea adoptată de prima Cameră, modificând substanţial voinţa iniţiatorului.

Senatorii au adoptat OUG 89/2021 miercuri. S-au înregistrat 69 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".

Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că "în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii".

Potrivit expunerii de motive, "luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care dacă desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului".

Citeste si:

 „Adaugă în mod nepermis la textele constituţionale”

Curtea Constituţională susţine că modificările adoptate de Parlament la o hotărâre de guvern din 2020 privind starea de alertă adaugă în mod nepermis la textele constituţionale ce...

PSD cere demisia primarului Timișoarei, Dominic Fritz. "Au început să moară timişoreni din cauza incompetenţei şi a aroganţei useriste"

Social-democraţii din Timișoara îi cer demisia de urgenţă din funcţie a primarului Dominic Fritz. Consilierul local Radu Țoancă spune că "au început să moară timişoreni din cauza...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă