Proteste violente în Iran la înmormântarea unei tinere care a murit după ce a fost reţinută de poliţia morală

1 săptămână in urmă 16

Proteste violente au izbucnit sâmbătă, în vestul Iranului, la înmormântarea unei tinere care a murit după ce a fost reţinută de poliţia morală, care a aplicat reguli stricte legate de portul hijabului, iar forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii, transmite Reuters, citată de News.ro.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat protestatarii strigând sloganuri antiguvernamentale după ce s-au adunat în Saqez, oraşul natal al victimei, Mahsa Amini. Aceştia au venit din oraşele din apropiere, din provincia Kurdistan a Iranului, pentru a o plânge pe tânăra de 22 de ani care a murit vineri, într-un spital din capitala Teheran.

Mulţimea a scandat ”Moarte dictatorului”, o referire la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în timp ce unele femei şi-au scos eşarfele de pe cap.

Poliţia a fost văzută trăgând cu gaze lacrimogene şi un bărbat a fost prezentat într-un videoclip cu o rană la cap.

Protestele s-au extins în capitala provinciei, Sanandaj, şi au continuat până târziu în noapte. Videoclipurile din reţelele sociale au arătat mulţimi scandând ”Saqez nu este singur, este susţinut de Sanandaj”.

Participanţii au fost văzuţi confruntându-se cu poliţia împotriva revoltelor, pe fondul unor focuri de armă sporadice. Alte videoclipuri postate i-au arătat pe tineri dând foc cauciucurilor şi aruncând cu pietre în poliţia împotriva revoltelor, prin nori de gaze lacrimogene.

În ultimele luni, activiştii pentru drepturile omului au îndemnat femeile să-şi îndepărteze public vălurile, un gest pentru care ar putea arestarea pentru că sfidează codul vestimentar islamic, în timp ce conducătorii ţării reprimă ”comportamentul imoral”.

Ministrul de Interne Abdolreza Rahmani Fazli a declarat pentru televiziunea de stat că nu a existat niciun raport că tânăra ar fi fost bătută. Poliţia a spus că Amini s-a îmbolnăvit în timp ce aştepta împreună cu alte femei reţinute la o secţie de poliţie a moralităţii, respingând acuzaţiile de pe reţelele de socializare că probabil ar fi fost bătută.

Poliţia a declarat anterior că Amini a suferit un infarct după ce a fost dus la secţie pentru a fi ”educată”, dar rudele ei au negat că ar fi suferit vreo boală cardiacă.

Personalităţi proeminente ale sportului şi artei au postat comentarii critice pe reţelele sociale despre moartea lui Amini, iar proteste au avut loc vineri în Teheran, pe fondul prezenţei puternice a poliţiei.

În Iran, în conformitate cu sharia, sau legea islamică a Iranului, impusă după revoluţia din 1979, femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi pentru a-şi acoperi siluetele, potrivit News.ro.

Persoanele care nu respectă regula se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări. La câteva decenii după revoluţie, conducătorii clerici încă se luptă să aplice legea, multe femei de toate vârstele şi din toate mediile purtând haine pe talie, scurte şi eşarfe viu colorate, împinse înapoi pentru a expune o mulţime de păr.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă