Proteste la Bruxelles, după impunerea unor noi restricții în domeniul culturii. "Nu acestui decret imbecil" VIDEO

3 săptămâni in urmă 34

Duminica, 26 Decembrie 2021, ora 19:31

53 citiri

Proteste la Bruxelles, după impunerea unor noi restricții în domeniul culturii. "Nu acestui decret imbecil" VIDEO

Aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au ieşit duminică, 26 decembrie, în stradă la Bruxelles pentru a protesta împotriva închiderii sălilor de spectacole, impusă de autorităţi cu obiectivul de a îngrădi propagarea "variantei Omicron" a noului coronavirus.

"Nu acestui decret imbecil!", "Cultura ne îmbogăţeşte", "No culture, no future" (Fără cultură nu există viitor, în engleză, n.red.) - se putea citi pe pancartele manifestanţilor, atât francofoni cât şi neerlandofoni, dintre care unii purtau măşti de carnaval.

Manifestaţia, desfăşurată pe burniţă, în cartierul muzeelor din capitala belgiană, a durat circa două ore şi s-a încheiat fără incidente.

Responsabili ai unor mari instituţii culturale din Bruxelles, ca Teatrul regal flamand KBS sau opera La Monnaie, i-au îndemnat pe politicieni să "reconsidere" decizia de închidere începând de duminică a sălilor de spectacole, prezentată miercuri ca fiind o măsură de precauţie în faţa extrem de contagioasei variante Omicron.

Totuşi, "al patrulea val" al pandemiei continuă să se retragă şi în Belgia, infecţiile fiind în scădere de trei săptămâni, iar experţii care consiliază guvernul nu au recomandat în momentul de faţă restricţii în domeniul cultural, în pofida situaţiei tensionate din spitale.

Denunţând "incoerenţa" şi chiar "aberaţia" unor astfel de măsuri, mai mulţi experţi sanitari au notat că este cu atât mai uluitor faptul că localurile pot rămâne deschise în toată ţara, în anumite condiţii. Unii dintre ei au subliniat importanţa menţinerii deschise a cinematografelor şi teatrelor pentru sănătatea mintală a oamenilor, după doi ani de pandemie.

"Prefer hrana culturală decât să mă îmbuib la restaurant. Această închidere este nedreaptă", a declarat pentru AFP Catherine, profesoară de franceză.

Unele teatre, precum şi numeroase săli de cinema, mai ales din Bruxelles, Namur (centru) şi Liege (est) au decis să sfideze interdicţia, rămânând deschise duminică.

Citeste si:

 peste 100.000 în doar 24 de ore, după răspândirea Omicron

Autoritățile din Regatul Unit au anunțat miercuri, 22 decembrie, cel mai ridicat bilanț al noilor cazuri de Covid-19 de la debutul pandemiei, în contextul în care tulpina Omicron, care este...

Țara care a înregistrat primul deces provocat de tulpina Omicron. Victima se vaccinase cu două doze

Israelul a înregistrat primul deces provocat de varianta Omicron a coronavirusului, potrivit Reuters, care citează presa locală. Victima era un bărbat de peste 60 de ani, avea condiţii...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă