Proteste în Rusia. Moscova cere „explicații” Ambasadei SUA

1 lună in urmă 27

Moscova vrea „explicații” de la Ambasada SUA după ce sâmbătă s-au înregistrat cele mai ample proteste din ultimii ani, în întreaga Federație Rusă, demonstranții ieșind în stradă din solidaritate cu opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost arestat duminica trecută.

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său a „itinerariilor” manifestaţiilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pentru aceasta pe diplomaţii americani, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Despre ce este vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. „Colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, a mai spus ea, făcând referire la adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt face aluzie la publicarea pe site-ul Ambasadei SUA a unui avertisment adresat cetăţenilor americani, care erau sfătuiți să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică preciza în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste. 

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta însemnă, de fapt, încurajarea manifestanţilor. Potrivit Mariei Zaharova, dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la „ameninţări cu sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”.

Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA a denunţat, în schimb, sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Protestatarii au venit la închisoarea de înaltă securitate unde este deținut Aleksei Navalnîi

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe. Peste 2.000 de persoane au fost arestate de forţele de ordine sâmbătă în Rusia în cursul manifestaţiilor, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în această ţară.

Poliţia din Moscova a reţinut sâmbătă seară mai mulţi manifestanţi care se adunaseră chiar în împrejurimile închisorii Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul rus Aleksei Navalnîi. Unii dintre protestatari au fost loviţi cu bastoane, dar sute de persoane de persoane s-au adunat şi au scandat „Libertate!” nu departe de centrul de detenţie din nordul capitalei ruse.

Numeroşi manifestanţi au fugit apoi pentru a scăpa de asaltul poliţiştilor, care fost trimiși în număr mare în apropierea închisorii.

Cel puţin 750 de persoane au fost reţinute numai la Moscova, potrivit AFP. Au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, iar presa oficială rusă a anunțat că au fost răniți 40 de membri ai forțelor de ordine.

Potrivit dpa, care citează OVD-Info, peste 300 de persoane au fost arestate şi în Sankt Petersburg. În total, în circa 100 de oraşe au existat protestatari reţinuţi de poliţie în timpul demonstraţiilor de sâmbătă, cele mai ample din ultimii ani din Rusia.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă