Proteste în Israel, Marea Britanie și Franța după închiderea dosarului unui musulman care și-a ucis vecina evreică

1 săptămână in urmă 24


Mii de persoane protestează duminică în Israel, Marea Britanie și Franța după ce justiția franceză a stabilit că un tânăr musulman care și-a ucis vecina evreică nu poate fi judecat pentru că a comis crima în cursul unui „puseu delirant" pe fond de consum de droguri, potrivit publicație The Times of Israel.


Sarah Halimi, o femeie evreică în vârstă de șaizeci de ani, a murit în 2017 după ce a fost împinsă pe fereastra apartamentului său din Paris de vecinul Kobili Traore, care a strigat „Allahu Akbar” („Dumnezeu este mare” în arabă) în momentul atacului.


Dar, într-o decizie de la începutul acestei luni, Curtea de Casaţie din Franţa, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, a confirmat hotărârile pronunțate de tribunalele inferioare, potrivit cărora Traore nu poate fi judecat consumase prea multă marijuana pentru a fi responsabil penal pentru acțiunile sale.


Protestele comunității evreiești


Proteste au loc simultan în Tel Aviv în fața Ambasadei Franței, dar și în Londra și Paris unde comunitatea evreiască a ieșit în stradă pentru a cere un proces corect pentru uciderea lui Halimi. Alte demonstrații sunt plănuite să aibă loc duminică în mai multe orașe din Statele Unite.


Pentru comunitatea evreiască, faptul că în decizia sa, Curtea de casaţie confirmă nu doar iresponsabilitatea penală a acuzatului dar şi caracterul antisemit al crimei, nu poate fi decât o consolare minimă. „În contextul în care crimele, atentatele şi actele antisemite s-au multiplicat în ultimele două decenii, această decizie dă un semnal dezastros. Suntem însă decişi să continuăm lupta", au precizat responsabilii comunităţii, citați de RFI. 


Emmanuel Macron, care se remarcase acum un an cerând un proces pentru autorul crimei, poziţie care a provocat o punere la punct inedită din partea celor mai înalţi doi magistraţi ai ţării, s-a abţinut de această dată să comenteze decizia Curţii.


Preşedintele Franţei i-a cerut însă ministrului justiţiei să modifice legea. „Decizia de a lua stupefiante pentru a deveni ca un nebun nu ar trebui să-ţi suprime responsabilitatea penală", a afirmat Macron.


Comunitatea evreiască a protestat în repetate rânduri pentru a cere ca ucigașul lui Halimi să fie judecat. Foto: Hepta

Crimă sub influența drogurilor


Scandalul Halimi a pornit după o crimă comisă pe 4 aprilie 2017. În aceea seară, Kobili Traoré, un tânăr de 27 de ani de confesiune musulmană, a dat buzna peste vecina sa de 65 de ani, Sarah Halimi. Urlând «Allahu akbar» şi recitând versete din Coran, bărbatul o snopeşte mai întâi în bătaie pe femeie după care o aruncă de pe balconul blocului în care locuia, undeva într-un cartier estic şi popular al Parisului.


Autorul crimei, consumator de cannabis, este arestat deîndată şi spitalizat. In timp ce judecătoare de instrucţie ajunge, în 2018, la concluzia că actul a avut un caracter antisemit, şapte experţi psihiatrici dintre cei mai eminenţi îl examinează, rând pe rând, pe Traoré şi ajung la o concluzie unanimă: tânărul era, în momentul faptelor, „pradă unui puseu delirant acut".


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă