Proteste în Franța față de certificatul verde și strategia președintelui Macron: ”Te vom enerva”

2 săptămâni in urmă 27

Afirmația președintelui Emmanuel Macron de a le da ”bătăi de cap” francezilor nevaccinați prin înăsprirea restricțiilor și obligativitatea de a prezenta dovada vaccinării pentru a accesul la mai multe activități au făcut ca mii de oameni să iasă sâmbătă în mai multe orașe din Franța și să protesteze, relatează Reuters.

Președintele francez a avertizat marți că intenționează să le îngreuneze viața cetățenilor care refuză să se vaccineze împotriva virusului și i-a catalogat drept ”iresponsabili”.

Astfel că, sâmbătă, la Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale. Cu pancarte pe care scria „Nu permisului de vaccinare” și ”Te vom enerva”, protestatarii au denunțat restricțiile și legislativa lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri şi muzee.

Totodată, protestatarii l-au acuzat că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni.

”Afirmațiile lui au fost ultima picătură. Nu suntem iresponsabili”, a spus administratorul spitalului Virginie Houget, care nu a vrut să se vaccineze, cu toate că vaccinarea este obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății, pe motiv că a avut COVID-19 la sfârșitul anului trecut.

Alți manifestanți l-au acuzat pe Macron şi că politizează pandemia înaintea alegerilor.

„Vreau ca el să-i enerveze pe traficanţii de droguri şi pe infractori, nu pe oamenii obişnuiţi”, a declarat un protestatar în vârstă de 55 de ani.

Protestele au fost însă unele tensionate în mai multe orașe. Imaginile televizate au arătat confruntări între protestatari și poliție la Paris. La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, potrivit News.ro. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Guvernul francez intenţiona să adopte luni seară în Adunarea Naţională certificatul verde, necesar pentru a putea intra la cinema și restaurant sau pentru a călători cu trenul, dar parlamentarii francezi au suspendat dezbaterile pe certificatul verde, după ce au primit amenințări cu moartea.

Între timp, Franţa a înregistrat vineri, pentru a doua oară într-o săptămână, peste 300.000 de noi infecţii cu coronavirus pentru a doua oară într-o săptămână. Spitalizările, inclusiv cele ale pacienţilor cu COVID-19 aflaţi la terapie intensivă, sunt în continuă creştere, punând sub presiune sistemul de sănătate.

 Manifestation contre le pass vaccinalIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă