Protest uriaș în Rusia pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi. Peste 1.000 de persoane au fost arestate, iar presa scrie despre oameni bătuți și băgați inconștienți în dubă – UPDATE și VIDEO

1 lună in urmă 10

În 90 de orașe din toată Rusia se desfășoară proteste de amploare pro-Navalnîi, opozantul lui Putin, arestat duminica trecută pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea de la Berlin, și băgat la închisoare pentru cel puțin 30 de zile. Poliția a intervenit în forță și a arestat deja sute de oameni.

UPDATE ora 15.55. Cel puțin patru jurnaliști au fost răniți în timpul ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, la Moscova, notează The Moscow Times, care citează postul de radio Ekho Moskvy.

Reuters estimează numărul protestatarilor din Moscova la 40.000. Autoritățile pretind că ar fi numai 4.000.

UPDATE ora 15.10. S-a ajuns la 1.090 de arestări în rândul protestatarilor ieșiți sâmbătă pe străzi pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin, conform actualizării datelor făcută de The Moscow Times.

Protestele se desfășoară, notează CNN, în 90 de orașe.

UPDATE ora 14.45. Numărul persoanelor arestate a ajuns la 863.

The Moscow Times scrie că inclusiv soția lui Navalnîi a fost arestată, conform postării ei pe Instagram.

UPDATE ora 14.20. Protestatarii și-au început marșul din Piața Pușkin spre Kremlin. Iulia Navalnîi, soția lui Aleksei Navalnîi, s-a alăturat mulțimii.

Numărul persoanelor arestate a crescut: 381.

UPDATE ora 13.40. Numărul persoanelor arestate a ajuns la 369, iar mass media relatează că printre cei reținuți se află inclusiv un minor.

Aliatul lui Navalnîi, Liubov Sobol, a fost arestat la Moscova. Bloggerul llya Varlamov a fost și el reținut, apoi eliberat.

UPDATE ora 12.30. Au început protestele și în Moscova, în Piața Pușkin, unde Poliția face uz de forță pentru a sparge grupurile imediat ce se formează. În piață sunt probleme cu rețeaua, oamenii nu se pot conecta la internet pentru a comunica și posta pe rețelele sociale.

What Im seeing right now walking up to the pro-Navalny protest in Moscow. Riot police deploying around the square, hundreds of protestors out maybe an hour before protest set to kick off. Hearing about arrests, square is not yet closed off. pic.twitter.com/0E5BmlJwzD

— Andrew Roth (@Andrew__Roth) January 23, 2021

Numărul persoanelor arestate a ajuns la 329.

UPDATE ora 11.00. În Vladivostok, Poliția a dispersat mulțimea și cel puțin o persoană din cele arestate a fost băgată în stare de inconștiență în dubă, notează presa rusă.

În total, în jur de 15.000 de oameni au ieșit până acum în stradă în Rusia, la manifestațiile pro-Navalnîi, iar 174 au fost deja arestați, în 25 de orașe.

Cel mai amplu protest e așteptat la Moscova, în Piața Pușkin, unde efective impresionante de olițiști au fost deja desfășurate.


Primii au ieșit în stradă locuitorii din Vladivostok, în jur de 2.000, puțin după 8 dimineața ora României. Poliția a făcut uz de forță pentru a-i dispersa.

A urmat Khabarovsk, din estul extrem al Rusiei. Manifestația a pornit pașnic, dar polițiștii detașați în număr mare în locul anunțat pentru protest au făcut deja zeci de arestări. Persoanele luate în custodie au fost aliniate la perete și bătute, scrie The Moscow Times.

Protests are taking place across Russia today, calling for Navalnys release.

This is Vladivostok, in the countrys Far East pic.twitter.com/luO4oudeH9

— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) January 23, 2021

Și în orașele siberiene Irkutsk și Iakutsk, Chira și Novosibirsk, Ulan-Ude și Kemerovo au început protestele, sute de oameni ieșind în stradă, în ciuda temperaturilor de minus 50 de grade Celsius înregistrate.

В Якутске жители вышли на акцию протеста в -50 и продержались на ней около часа.

pic.twitter.com/M4JB4OR4co

— #MDK (@mudakoff) January 23, 2021

Sunt așteptate manifestații pe tot teritoriul Rusiei, de-a lungul zilei, în ciuda faptului că Kremlinul a trimis avertismente către populație să nu iasă la proteste, care nu au fost autorizate, și au arestat mai mulți aliați și susținători ai lui Navalnîi, pentru intimidare.

В Хабаровске задержания проходят так

Видео: Avtozak LIVE pic.twitter.com/o0PkQEro0L

— Дождь (@tvrain) January 23, 2021

Oamenii s-au organizat însă pe rețelele sociale, în special pe TikTok, unde au declarat că sunt pregătiți sufletește să fie arestați.

Fotografii: Profimedia, EPA

Sute de persoane arestate la proteste pro-NavalnîiIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă